4 Nisan 2011 Pazartesi

Ana yemek tarişfi

Eskişehir'in Pırasa Dolması

Dinginlik ve huzur...Sağlık ...Tekrar ve tekrar Loreena Mckennit dinlemek ... Blog yazmak . İnsan başka ne isteyebilir.
Malzemeler: 
-6 adet orta boy pırasa
İçi İçin:
-300 gr orta yağlı kıyma
-1,5 çay bardağı pirinç
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı kırmızı biber
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1/2 yemek kaşığı biber salçası
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz
Üzerine:

-1 yemek kaşığı tereyağı 
Püf Noktaları 
-Bulabilirseniz körpe ve ince pırasaları seçin.
-Pırasaları , beyaz ve kök kısımlarını ayıklayarak, enlemesine 4 cm boyunda doğrayıp, bir miktar suda hafif yumuşayana kadar haşlayın.
-Haşlanan pırasa parçalarını ortadan yarın ve ayırın.Herbirinin içini açarak zarlarını çıkarın. İçlerindeki ince zarları ayıklamak en sıkıcı iş ama yapılmak zorunda . Ayıklamazsanız yerken ağzınıza gelir.
- Haşlama suyunu sakın atmayın, dolmaları pişirirken kullanın.
- Yayvan tencerenin dibine artan pırasa parçalarını yerleştirin ve dolmaları yatay olarak dizin.
-Servise hazır dolmalarınızın üzerine isterseniz limon suyu gezdirinveya yoğurtla servis yapın.
Yapılışı:

İç malzemeleri biraraya getirip yoğurun. Püf noktasında belirtildiği gibi pırasa parçalarını hazırlayın ve herbirini tek tek açarak , tek katına 1 tatlı kaşığı kadar iç koyup uçlarından biraz boşluk bırakarak sarın.Tencerenin dibine yaydığınız pırasa parçalarının üzerine dolmaları dizin. Haşlama suyunu dolmaların üzerine gezdirin.1 kaşık tereyağını üzerine koyup , tencerenin ağzını kapatın ,suyu kaynadıktan sonra , kısık ateşte yarım saat kadar pişirin.Pirinçler uzayıp , pırasalar iyice yumuşayınca altını kapatın.

ÇARŞAMBA, MAYIS 05, 2010

Kuru Biber Yemeği

Eskilerin yaptığı yemeklerden biri... Yaza doğru giderken kıştan kalan biber kurularını değerlendirmek için de güzel bir alternatif.
Malzemeler:
-15 -20 adet kuru dolmalık ve sivri biber karışımı(haşlanmış, suyu süzülmüş)
-2 adet kırmızı biber
-2 adet orta boy soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı tereyağı
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-2/3 çay bardağı yıkanmış pirinç
-100 gr kadar kavrulmuş kıyma
-tuz, karabiber, acı pul biber, kırmızı toz biber
Yapılışı:
Yağı tencereye koyup, ince doğranmış soğanı kavurun , salçaları ekleyin, birkaç kez çevirin. İrice doğranmış kuruları ilave edin. Kırmızı biberleri küçük küçük doğrayarak ekleyin.Pirinci ve kıymayı koyup üstünü kapatacak kadar sıcak su ilavesiyle , orta ateşte kapağını kapatarak pişmeye bırakın. Pirinçler uzayıp, biberler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirin. Suyu az bir yemek olacak. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.

CUMARTESI, ARALIK 05, 2009

Parathas : Bol Baharatlı Hint Gözlemesi


Gözleme , insanlık varolduğundan beri yapılıyor olabilir mi?
Doğudan batıya , pek çok yemek kültüründe ,değişik iç malzemelerle , kızartılarak veya tavada, sacda pişirilen adı farklı olsa da, doyurucu ve lezzetli olduğu için hep sevilen, kare , üçgen, yuvarlak , kıtır ya da yumuşak "gözlemelere " rastlamak mümkün. Hint gözlemesine " Parathas " deniyor. Bizimkinden farkı temelde daha bahartlı olması ve özellikle taze ve öğütülmüş kişnişin bol kullanılması. Kimyon, zencefil ve acı biberi unutmayalım. Karnabaharın ve turpun iç malzeme olarak kullanılması da , farklı tat arayanlar için tarifi denemeye değer kılıyor.
Taze kişnişe dikkat! Hiç denemediyseniz sevmeyebilirsiniz. Ayrıca şehirlerde yaşayanlar için kolay ulaşılır bir ot değil. Toz kişniş , kimyon ve zencefil kullanımı yeteri kadar fark yaratıyor zaten.

Malzemeler:

1 cup=250 ml su bardağı
Hamuru İçin:
-1 cup beyaz un
- 1 cup tam buğday unu veya kepekli un
-1/2 çay kaşığı tuz
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
-1 /2 cup su ( gerekirse daha fazla)

Patatesli İç İçin:
-3 orta boy patates , haşlanmış
- 1 çay kaşığı kişniş
- 1/4 çay kaşığı acı pul biber
-1 çay kaşığı kimyon
- bir tutam taze kişniş yaprağı ( seviyorsanız)
-tuz
-1 küçük soğan , ince doğranmış ve yağda çevrilmiş

Karnabaharlı İç İçin:
-1 adet orta boy karnabahar , haşlanmış ezilmiş
-1 çay kaşığı kişniş
-1 çay kaşığı kırmızı biber
- taze kişniş yaprakları
-tuz
--1 adet soğan ve 1-2 diş sarımsak , ince doğranmış ve yağda çevrilmiş
Turplu İç İçin:
-3 -4 adet turp , rendelenmiş
- tuz
-taze kişniş
- 1 çay kaşığı acı pul biber
-1 çay kaşığı zencefil
Gözlemeleri kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı
1. İstediğiniz iç malzemeyi hazırlayarak bir kenara koyun.
2. Yoğurma kabına unları ve tuzu alarak yağ ile karıştırın. Su ekleyerek , yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
3. Hamuru 12 eşit parçaya bölün.


4. Her parçayı yaklaşık 16 cm çapında yuvarlak olarak açın.

5. 6 adet yuvarlak hamura hazırladığınız içi sürün .

6. Kalan diğer 6 yuvarlağı iç sürülmüş yuvarlakların üzerine kapatarak, kenarlarını yapıştırın. İşte "Parathas " hazır.

7. Yağda kızartarak servis yapın.

PAZAR, EYLÜL 13, 2009

Mercimekli Tutmaç Aşı (Bayburt)

Tül gibi incecik, fotoğraflarken rüzgarda uçuşan kesme makarnalar ve Bayburt yöresine ait mercimekli tutmaç aşı tarifi , SELVER SAVAŞ Hanım'ın kayınvalidesine ait.
Kesme makarnalar için:
- 1 yumurta
-1 bardak un
- su
-tuz
-hamuru incecik açabilmek için yetenekli eller , gerekli.

Gerçekten makarnalar öylesine ince açılmıştı ki , adeta kağıt gibi ,fotoğrafta da görüyorsunuz, şaşırmamak elde değil. Selver Hanım , kayınvalidesinin 80 yaşında olduğunu söyledi.

Mercimekli tutmaç aşı için işte bu makarnalar haşlanıyor , süzülüyor. Önceden pişirilmiş mercimekler, küçük bir soğan , domates , biber salçaları ve baharat eşliğinde sos haline getiriliyor. Tereyağı kızdırılıyor. Sarımsaklı yoğurtla makarnalar karıştırılıp üzerine mercimekli sos dökülüp, tereyağı gezdiriliyor.


Çok besleyici , yoğurt , mercimek , makarna, yağ , sarımsak, hepsi birarada. Makarna kesme kısmını saymazsak çok kolay ve çabuk hazırlanabilen bir yemek.
Son söz ,çocuğunuz bu yemeği severse şanslısınız.

CUMA, EYLÜL 11, 2009

Haluj-Çerkes Mantısı-Denemek İsteyenlere Püf Noktaları

Güzel bir Çerkes yemeği...Tarifini Hatice 'den öğrendim. Yemeği başarıyla pişirmek biraz ayrıntılarda gizli.Bu püf noktaları unutmamak ve ilk kez deneyeceklere fikir vermek için notlar...

Püf Noktaları :
*Hamur sert ve tuzlu olmalı.Tuzlu hamur kolay açılıyor , ayrıca haşlama suyuna tuz koymaya gerek yok.
*Hamur fazla ince ya da çok kalın açılmamalı .
*Hamuru nutella kapağı ile kesmek iyi bir buluş.
*Patatesli için soğanı bol olursa lezzetli olur.
*Kesilen yuvarlaklara fazla fazla iç konulabilir.
*Kesilen daireleri pileli kapatmak için uğraşmaya değer, öğrendikten sonra çok kolay, üstelik eğlenceli.
*Haşlanmaya hazır hale gelen haluj hamurlarını mutlaka ama mutlaka en az 1 saat buzdolabında bekletmeli.
*3 /4 'ü su ile doldurulmuş derin tencerede kaynayan suya hamurlar teker teker atılmalı ve en fazla 10 dakika pişirilmeli.Ağzını ne kadar iyi kapatırsanız kapatın, fazla pişen hamur açılıp dağılabiliyor. Ayrıca hamuru yumurtalı olmadığı için zaten kolay pişiyor.
*Nazikçe servis tabağına alınan halujlar aceleyle soslanıp , sofrada sasbırsızca bekleyen kişinin önüne konmalı.
* Pişerpişmez yenmesi gereken yemek.
Malzemeler
Hamuru İçin:
-3 su bardağı un
-2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kadar ılık su
İçi İçin:
-5-6 adet patates
- 1 adet orta boy soğan
-tuz , karabiber, kırmızı biber, acı pul biber
-5-6 kaşık zeytinyağı
Soslar:
-3-4 yemek kaşığı tereyağı
-1 yemek kaşığı kırmızı biber
-Yemeğin üzerine gezdirmek için sarımsaklı yoğurt
Yapılışı
- Öncelikle içi hazırlayıp soğumaya bırakmalısınız. Soğanı ince doğrayıp zeytinyağında çevirin. Haşlayıp püre haline getirdiğiniz patatesleri karıştırıp , kısık ateşte 5- 6 dakika kadar kavurun.Bir kenarda soğuması için bekletin.
-Hamur yoğurma kabına un ve tuzu koyup karıştırın. Suyu azar azar ilave edip sert bir hamur yapın. Üzerine nemli bez örterek 20 dakika dinlenmeye bırakın.
-Dinlenen hamuru 6 parçaya ayırın. Kurumaması için, üzerlerine nemli bez örtmeyi unutmayın.
- Hamuru açmak için unlamanıza gerek yok. Yuvarlakları bardak ağzıyla veya plastik kapaklarla kesebilirsiniz.
-İçlerine bol patates koyun.

-Hamurların ağızlarını sıkıca kapatmalısınız. Aşağıdaki videoyu izleyerek şekilli kapatmayı öğrenebilirsiniz.Haluj hamurlarını bez ya da kağıt havlu (yapışmaması için) üzerine koyup buzdolabına kaldırın. Birbirlerine değmemelerine de dikkat edin , yoksa hemen yapışırlar.
 
-Yemek saati yaklaştığında , derin tencerenizin 3/4 'ünü su ile doldurup harlı ateşe koyun. Sosu hazırlamak için tereyağını eritip kırmızı toz biberle karıştırın. Sarımsaklı yoğurdunuzu , servis tabağınızı hazır edin.

-Halujlarınızı buzdolabından çıkarıp, teker teker kaynayan suya atın.7-10 dakika kadar fokur fokur suda kaynasın. Hemen servis tabağınıza alıp biberli tereyağlı sosu döküp sofraya koyun ve yoğurdu unutmayın. Afiyet olsun.

ÇARŞAMBA, EYLÜL 09, 2009

Pamuk Prensesin Yedi Cücelere Pişirdiği Makarna-Makarnanın Tarifini Değiştiren SELVA

Acaba sizin çocuğunuz da sebze yememe konusunda ısrarcı mı?
ABD 'de yapılan bir araştırma , ilginç ve çekici isimlerle sunulan sebze yemeklerini çocukların büyük bir iştahla yediğini ortaya koymuş.
Makarnayı sade, peynirli , kıymalı yedirebiliyoruz da sebzeli bir sos hazırlayınca çocuklar yememekte inat ediyorlar .
O zaman biz de makarnanın tarifini değiştirirken, adını da değiştiririz. Çocuklar çizgi film karakterlerine bayıldıklarına göre , onarın yemeklerine de ilgisiz kalamaz. Yani pamuk prensesin ormandaki bahçesinden türlü türlü sebzeleri toplayarak , altında ateş yanan kocaman kazanında , aç bilaç yedi cüceler için karıştıra karıştıra pişirdiği kırmızı biberli makarnasına...

"Makarnanın tarifini değiştiren " Selva Makarna , Devletşah 'ın oynadığı makarna reklamıyla gönlümde taht kurdu.
Devletşah reklama çok yakışmıştı çok başarılıydı, Selva Makarna'da , reklam filminde Devletşah'ı oynatarak, mutfağında yemek pişirmeyi seven biz yemek bloglarına değer verdiğini göstermiş oldu.Tebrikler...
Pamuk Prensesin Kırmızı Biberli Makarnası
Gelelelim benim değiştirdiğim makarna tarifine .
Öncelikle Selva linguini makarnayı kırmadan haşlayıp yapışmaması için biraz zeytinyağı ekleyerek bir kenara koyun
Sebzeli Makarna Sosu Malzemeleri:
-2 adet kabak
-1 adet kırmızı biber
-6-7 adet yeşil fasulye
-3 adet patlıcan
-7-8 adet tatlı yeşil biber
-4-5 diş sarımsak
-1 bardak domates püresi
-yarım çay bardağı zeytinyağı
-tuz
Pamuk Prensesin Kırmızı Biberli Makarna Sosunun Hazırlanışı:
-Yayvan tencerenize zeytinyağını koyun.
-Tüm sebzeleri ince ince doğrayın. Fasulyeleri biber doğrar gibi ince kıyın.
-Sarımsakları soyup doğrayın.Tencereye sebzelerle birlikte atın.Tuz koyun. Tencerenin kapağını kapatarak , yağını çekip bırakana kadar pişirin . Arasıra karıştırın.

-Domates püresini ekleyin.Tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kısık ateşte pişirin.

-Haşlayıp , yapışmaması için bir miktar zeytinyağı ile karıştırdığınız makarnanızı tabağa alıp ,üzerine sebzeli sosunuzu koyup servis yapın. Afiyet olsun.

CUMARTESI, OCAK 24, 2009

Kışın Güzel Yemeği : Karnabahar Türlü

Bazı mutfaklarda tercih edilmeyen karnabahar yemeği , bizim evin kış sofralarında sık sık yerini alıyor. Yemeğin olmazsa olmazı sızma zeytinyağı ve sarımsak.Tabii bir diğer önemli nokta karnabaharın taze olması. Karnabahar beyaz , temiz, yaprakları ise yemyeşil olmalı. Üzeri kahverengileşmiş olanlar bayat oluyor ve bu malzemeyle lezzetli yemek yapabilmek imkansız.Taze karnabahar piştikten sonra oldukça iştah açıcı kokuyor. Yalnız pişerken karnabaharın yaydığı koku biraz rahatsız edici.Bunun için karnabahar yemeğine limon suyu, ekmek - elma dilimi veya defne yaprakları eklemek gibi çözümler öneriliyor. Ben bu önerilerden pek fayda görmedim ama hem besin değerini muhafaza etmesi , hem de kötü kokuyu bertaraf etmek için ,karnabahar yemeğinin pişirme süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı.Ertesi güne kalan karnabahar yemeği de lezzetinden çok şey kaybedip, gerçekten hoş olmayan kötü bir kokuya sahip oluyor.En güzeli pişer pişmez yemeği tüketmek.
Karnabahar Türlü
Malzemeler
- 1 adet orta boy karnabahar , çiçek çiçek ayrılmış
-4 kaşık zeytinyağı
-1 adet havuç,
-1 baş orta boy soğan
-1 adet orta boy patates,
-1 adet yeşil biber
-1 adet kırmızı biber,
-2 veya 3 diş sarımsak,
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-yarım tatlı kaşığı biber salçası
-tuz , karabiber, kırmızı toz biber, acı pul biber
-1 bardak sıcak su
Yapılışı
Geniş yayvan bir tencereye zeytinyağını, soğan, julien doğranmış biberler ve havuç ile ekleyin. Malzemeleri hafif soteledikten sonra, ince doğranmış sarımsakları ve salçaları koyup karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın, ocağın altını kısın.Karnabaharın yapraklarını temizleyip, kalın sap kısımlarını çıkarın ve çiçek çiçek ayırıp ,yıkayın.Patatesleri julien usulü doğrayıp , tencerede pişmekte olan sosun üzerine karnabaharla birlikte yayın. Baharatları ekleyip, bir bardak sıcak su koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatın(su miktarını ayarlayabilirsiniz). 20-30 dakika pişen yemeği, lezzetini bulması için- bir saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

PAZARTESI, EYLÜL 22, 2008

İlginç Bir Kasede Minestrone


Kadın mutfağında ne varsa pişirecekti bu akşam .Çorbasız sofra olmazdı.Bir sanatçı özeniyle incecik doğradı sebzeleri.Havuç, patates, soğan ,sarımsak, fasulye , nohut, kırmızı biber.Sonra domates, zeytinyağı, baharat, şehriye...Başka ne vardı dolapta? Nane, maydanoz, fesleğen , kereviz yaprağı...
Bereketli olsun dedi kapattı kapağını tencerenin.Keşke tüm aile iftarda birarada olabilseydi.Kızı kursundan geç gelecek, eşi muhtemelen trafiğe takılacaktı.Çorba nefis kokular yayarak kaynamaya devam ediyordu. Birden kapı çaldı, bu saatte beklediği biri yoktu ama...Mutfağınızdan gelen bu kokuyla, kendimi kapınızda buldum dedi tanıdık bir yüz . Bir kase iftariyelik alabilir miyim?


İşte böyle kokusuyla , lezzetiyle insanları kendisine çeken bir yemek:Minestrone. İtalyanların belkide makarnadan sonra en çok bilinen yok yok çorbası.
En önemli özelliği malzemelerin bol ve çeşitli kullanılması.Özgürce koyun tencerenize mevsimine göre sebzelerinizi , kaynatın ve içini boşalttığınız somun ekmeğe doldurarak sıcacık çorbanızı için.


Tchibo iftariyelik olarak bu küçük ekmek kasesi içinde çorba sunuyor. Kapağı ve şekliyle çok sevimli bu kepek ekmek ve Tchibo da satılan diğer lezzetleri Cake Studio yapıyor.
Sonbaharda Minestrone
Malzemeler
-1 adet havuç
-1 adet soğan
-1 diş sarımsak
-2 adet kırmızı biber
-1 adet yeşil biber
-2 bardak domates püresi
-2 çorba kaşığı yıldız şehriye
-4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
-1 su bardağı haşlanmış fasulye
-yarım su bardağı haşlanmış nohut
-5 adet küçük patates
-1 adet kabak
-yarım bardak taze barbunya
-1.5 litre su
-maydanoz
-nane
-kereviz yaprağı
-tuz , karabiber

Yapılışı
Tüm sebze malzemeleri küçük küçük küp küp doğrayın. Tencereye yağ, soğan ve sarımsağı ekleyin .Tencerenin kapağını kapatarak pişirin. Sonra domates püresini döküp, şehriye hariç diğer malzemeleri koyup, yarım saat kadar kısık ateşte kaynatın. En son şehriyeleri katın ve 15 dakika kadar pişirin, kıyılmış maydanoz ve nane ile süsleyin.

PAZAR, AĞUSTOS 31, 2008

Zeytinyağlı Taze Fasulyeyi Gerçekten Lezzetli Pişirebiliyor musunuz?

Yıllar önce, anne, mutfakta herşeyi iyi yapabileceğini düşünen kızıyla telefonda konuşuyor:
- Aman kızım, taze fasulyeyi lezzetli pişirmek dikkat ister...
-Merak etme anne , 4 ana malzemeyi tencereye koymak kadar kolay bu yemek hemen pişireceğim .
Bu telefon görüşmesindeki kız ben miyim acaba? :) ilk yaptığım fasulye yemekleri ya sulu oluyor ya da fasulyeler pişmeyip diri kalıyordu. Herşey iyi gitse bile anneminki kadar lezzetli değildi yemeğim.
Zeytinyağlı fasulye pişirmek göründüğü kadar basit değildir , lezzeti tuturmak hüner ister , heryerde yiyemezsiniz.

Lezzete ulaşmada ilk kural taze , kart olmayan kılçıksız fasulyeyi satın alabilmek. Tecrübeli hanımlar almadan önce fasulyeyi kırıp bakarlar, kolayca kırılıyorsa ve kılçığı yoksa alırlar.Sap kısmına da bakabilirsiniz, yemyeşilse tazeliğin göstergesidir. Boncuk , ayşekadın, çalı ... Bu fasulye çeşitlerinin hepsinden de taze ve kılçıksız olmak koşuluyla güzel yemek yapılır:

Boncuk fasulye iri taneli ve kısadır , ikiye üçe bölünerek pişirilir, taneleride ayrılarak yemeğe karıştırılabilir.
Ayşekadın fasulye enlidir ve taneleri çok iri değildir, rengi sarımsıdır, pişirirken önce boydan ikiye dilimleyip sonra, dilimleri bölmek gerekir.
Çalı fasulyesi (sırık fasulye ) çekirdekli değildir,yumuşaktır, uzun boyludur. Dilimlemeden ve bölmeden pişirilebilir.
Şeker fasulye, kısa, çekirdeksiz ve inceciktir, bölmeden pişirebilirsiniz.

Mevsiminde ve taze aldığınıza emin olduğunuz fasulyeleri ayıklamadan önce yıkayın.Uçlarını elinizle veya bıçak yardımıyla temizleyerek - varsa kılçıklarından arındırın . Fasulyenizin türüne göre dilimleyin.
1 kg fasulye için 2 baş iri soğanı yemeklik doğrayın. Tencerenizin dibine önce 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağını koyun . Sonra doğranmış soğanları , en üste fasulyeyi yayın, iki tatlı kaşığı tuz ve 2 adet kesme şeker koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 15-20 dakika, arasıra karıştırarak pişirip , fasulyelerin renginin koyulaşmasını bekleyin. Soğanlar görünmez olup, fasulyeler tamamen koyu yeşile dönüp , yemek hacimce küçüldüğünde , rendelediğiniz 1 kg domatesi koyun, harlı ateşte birkaç taşım kaynatın.
Şimdi en önemli noktaya geldik, tencerenin kapağını kapatmadan önce , yemeğe su eklemeniz gerekiyor. Asla fazla su eklemeyin, fasulye pişerken kendi suyunu bırakıyor bu nedenle gereğinden fazla koyarsanız yemeğiniz lezzetsiz olur. Yemeğinize yarım su bardağı su koyup kapağını kapatın , ateşi kısın ve 40 -50 dakika kadar pişirin ve ateşi kapatmadan önce fasulyelerin diriliğini kaybettiğine emin olun. Yemeği, pişirdiğiniz tencerede soğutun. Tadını alması için bir gece dinlendirdikten sonra servis yapın.
Yanına taze nane yapraklarıyla süslenmiş cacık yapmayı unutmayın.

PERŞEMBE, AĞUSTOS 07, 2008

Bol Domatesli Zeytinyağlı Börülce


"Komşu komşunun külüne muhtaçtır".
Yok yok öyle değil " Komşu komşunun börülcesine muhtaçtır" :))
Karşı komşum, İzmir'den getirdiği taze börülceleri benimle paylaştı . Bu lezzetli sebzeyi zeytinyağlı ve bol domatesli pişirdim ve tarifinin arşivimde olmasını istedim.
Tavsiye: Sarımsaklı yoğurtla servis edilmeli...

Malzemeler:
-500 gr. taze börülce
-2 adet orta boy soğan
-4 adet iri domates (1 kg)
-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı tuz
-2 adet kesme şeker

Yapılışı:
Börülceleri yıkayın ve uçlarını temizleyin. Diğer tarafta soğanları doğrayıp zeytinyağı ile birlikte tencereye atın. Börülceleri bölmeden tuzla ve şekerle birlikte tencereye ekleyin, kısık ateşte soğanla birlikte renkleri dönene kadar çevirin. Rendelediğiniz domatesleri koyup, orta ateşte börülceler yumuşayana kadar pişirin.Tenceresinde soğuttuktan sonra , buzdolabına kaldırın . Ertesi güne kadar dinlenen börülce yemeği daha lezzetli oluyor. Sıcak yaz günlerinde , oda ısındaki börülce yemeğini soğuk yoğurtla servis yapabilirsiniz.

PAZAR, MART 16, 2008

Ziyafet Var: Su Böreği


Baklava börek olsa hergün yenmez diye bir laf var. Börek mutfağımızda öyle sevilen bir yiyecektir ki neredeyse hergün yense bıkılmaz. Osmanlı mutfağından günümüze miras kalan ve Anadolu 'nun pek çok yerinde değişkenlik göstermeden uygulanan su böreği tarifini halam Ülkü Kayır verdi. Suda haşlama aşaması dikkat isteyen ve hamurun yoğurulması ve açılması ciddi kol gücü gerektiren , yapımı saatler alsa da çabucak biteceğinden emin olunan su böreğini
Herkes Yapabilir! diyerek kolları sıvıyoruz...
*Alabildiği kadar un , 1 kahve fincanı yoğurt , yarım tatlı kaşığı tuz ve 6 yumurta ile yoğurulur, su eklenmez.
* 10 dakika kadar yoğurulan hamur, 6 parçaya bölünür ve yarım saat nemli bez örtülerek dinlendirilir.
*250 gr beyaz beynir ve kıyılmış maydanoz ile iç harç hazırlanır.

Resmi üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz...

*Herbir beze öyle ince açılmalıdır ki elinizi altına koyduğunuzda görebilmelisiniz.
*Tepsinin en altına konan hamur suda pişirilmez.
*Tuzlu su kaynatılır, kesilen hamurlar önce sıcak suya sonra soğuk suya batırılır, sonrasında kevgir üstünde suyu süzdürülür.
*Hamurların yarısı-aralarına isteğe bağlı miktarda zeytinyağı veya tereyağı sürülerek-tepsiye yerleştirilir.Peynirli iç harç serilir.Kalan yufkalar yağlanarak kat kat yerleştirilir . En üste düzgün açılmış ve sudan geçirilmemiş yufka yayılır ve yağlanır.Ocak üstünde , kısık ateşte ters çevrilerek kızartılır.
Fotoğraflar için Atilla Kayır 'a teşekkür ederiz...

PAZARTESI, ŞUBAT 18, 2008

Ekşili Kış Dolması


Gaziantep mutfağı yemek kültürü bakımından zengin bir ilimiz. Ekşili kış dolması da Antep mutfağında sık yapılan yemeklerden biri. Sonbaharda kurutulan, patlıcan, kırmızı biber, dolmalık biberlerden yapılıyor. Yemeğin en önemli özelliği ise piştikten sonra eklenen limon suyu. Değişik yörelerde nar, sumak, erik ekşisi de konabiliyor. Gerçekten leziz ...
Malzemeler
  • 20 adet kurutulmuş dolmalık biber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/2 su bardağı ince bulgur
  • 3 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
  • 9-10 dal maydanoz
  • 1,5 su bardağı kadar su
  • 1/2 su bardağı limon suyu
  • 10 diş sarımsak ( ben eklemedim)

Yapılışı
Kuru biberleri yumuşayana kadar kaynar suda bekletin.Soğuk suyla yıkayıp bir kanara koyun. Diğer tarafta soğanı ince doğrayın, kıymanın içine pirinç (yıkanmış), bulgur baharatlar, salçalar, maydanoz ,yarım bardak su ile birlikte ekleyin , iyice yoğurun.Dolmalık biberlerin içine 1,5 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Tencereye dizin.Kaynamış suyu ve zeytinyağını üzerlerine gezdirin.zeytinyağı parlaklık verir. Önce orta sonra kısık ateşte pirinçler uzayıncaya kadar pişirin.Sarımsakları ezip limon suyu ile karıştırarak dolmaların üzerinde gezdirin. Ben sarımsak eklemedim. Servis sırasında limon sıktım dolmaların üzerine.

Tarif "Prof.Dr. Ayşe Baysal-Türk Mutfağından Örnekler"

ÇARŞAMBA, EKIM 24, 2007

Ekmek Mantısı


Eskilerin mutfağından bir yemekle karşınızdayım. Anneanneler, babaanneler, anneler yapardı çocukluk günlerimizde. Belki mutfakta yeterli malzeme yoktu, belki başka işlerden yemek yapacak hal kalmamıştı, ya da mutfaktan sorumlu kişi hastaydı o gün. Besleyici, herkesin sevdiği ve yapımı zahmetsiz "ekmek mantısı" sunulurdu sofraya .
Ekmek mantısı yapmak için şartlar değişmedi. Bayat ekmek her zaman çok , vakit ise hiç yok.
Zor zamanlarınızda bu yemeği unutmayın. Lezzeti tartışılmaz....

Malzemeler (4 kişilik)

-2 ekmek
-5 adet domates
-2 baş orta boy soğan
-4 adet sivri biber
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-4 adet yumurta
-2 bardak sıcak su
-tuz , karabiber, kırmızı biber
Servis için:Sarımsaklı yoğurt

Yapımı
Ekmekleri küçük küpler halinde doğrayın , fırın tepsisine yayın. 150 C de kızartmadan kıtır hale getirin ve bir kenara koyun.
Diğer yandanyemeğin sosunu hazırlamak üzere tencereye, soğan ve biberleri ince doğrayarak yağla birlikte koyun. Tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Domatesleri rendeleyin, soğanlara ekleyin. Birkaç taşım pişirdikten sonra sıcak su koyup yaklaşık 1 saat kısık ateşte pişirin, suyu azalırsa sıcak su ekleyin. En son yumurtaları kırın . Yumurtalarda piştikten sonra yemeğiniz hazır.Tabağa önce kıtır ekmekleri koyun sonra üzerine sosu bolca gezdirin. Sarımsaklı yoğurtla birlikte harika oluyor. Afiyet olsun.

SALI, EKIM 16, 2007

Dünyayı Kadınlar Besliyor


16 Ekim Dünya Gıda günü olarak kutlanıyor.İnsanların güvenli ve yeterli gıdaya ulaşabilmesi ile kadınların gıda üretiminde erkeklerden daha etkin olduğu gerçeği bu yılki ana tema. Kadınlar beslenme sürecinde en büyük sorumluluğu üstlenen grup.Tarlada bahçede çalışan, fabrikada besin işleyen, mutfakta ailesinin yemeğini hazırlayan onlar...Ailenin doğru beslenmesi kadının yönlendirmesiyle mümkün.
Temiz su kaynaklarının yoksunluğu, doğal , organik besinlere ulaşabilme zorluğu günümüzün ve geleceğimizin önemli problemlerinden.
Evet !Dünyanın bir tarafında boynuna astığı küçük çantaya, yerden topladığı pirinç taneleri doldurup açlığını gideren çocuklar , diğer tarafında, neredeyse yüzlerce çeşit yiyecek arasında sağlıksız beslenen , obez çocuklar.
Besleyici, doğal yiyecekler yerine, yapay, yüksek kalorili, hastalık yapan yiyecekler tüketmeyi tercih eden insanlar...
Sürekli kilodan şikayet edip kilo yapan yiyeceklerden vazgeçememe iradesizliği...
Su yerine kola içmeye, hayır
Dalından elma koparıp yemeye ,evet
Çikolata yerine hurma,ve
İllede zeytinyağı, zeytinyağı, zeytinyağı...

ZEYTİNYAĞLI YUMURTALI BULGURLU KÖFTE

Malzemeler
2 bardak organik köftelik bulgur
2 bardak sıcak su
4 adet küçük organik kuru soğan
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
4 kaşık organik domates püresi
Taze maydanoz, nane, dere otu
Karabiber, kırmızı biber, acı pul biber, kimyon , sumak, tuz
1 adet çiftlik yumurtası
Yapılışı
Genişçe bir kapta köftelik bulguru sıcak suyla ıslatıp ağzını kapatarak en az yarım saat bekletin. Diğer tarfta ,soğanları ince doğrayıp 2 kaşık zeytinyağı ile tencereye koyun , kısık ateşte ağzını kapatarak pişirin. Yumurtayı 2 kaşık yağ ve 1 kaşık domates püresi ile tavaya koyup pişirin.Bulgura pişen soğanla birlikte domates püresini katın ve elinizle 10 dakika yoğurun , baharatları istediğiniz miktara göre karıştırıp,yoğurmaya devam edin.Otları da karıştırdıktan sonra, yumurta ile servis edin.
Tarif: Dr. Nermin Işık, Bulgur Yemekleri, Alfa Yayınları

CUMA, TEMMUZ 20, 2007

Ankara Yemeği


"Ankara " denilince aklınıza ilk olarak hangi kelime geliyor?
Doğrusu şu sıralar benim aklıma ilk gelen sözcük "susuzluk ". Neyse , mutfak severler, artık Ankara denilince aklınıza bu yemeğin ismi gelebilir. Yani biraz iddialı bir yemek . Her ne kadar etli dolmayı andırsada, ben özellikle sunumunu çok beğendim...
Malzemeler
- 12 adet ince kabuklu dolmalık biber
-2 baş soğan
-10 adet domates
- 1/2 demet maydonoz
- 1/2 adet dereotu
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1/2 bardak pirinç
- 1/2 bardak pilavlık bulgur
- 1 bardak kıyma
-tuz , karabiber, kırmızı biber, acı pul biber
-4-5 kaşık zeytinyağı
Yapılışı
Öncelikle dolmalık biberlerin sap kısımlarını temizleyip , boyuna ikiye bölün.Daha sonra içi hazlayın. Soğanları incecik doğrayıp, zeytinyağında , tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Yumuşayan soğanlara diğer malzemeleri karıştırın (pirinç ve bulgur çiğ olacak). Hazırladığınız içten ceviz büyüklüğünde alıp yarım dolmalık biberlere yerleştirin. Üzerine 4'e böldüğünüz domatesleri dizin. Piştikten sonra bu domatesler çok güzel görüntü ve lezzet veriyor.Yayvan bir tencereye dolmaları yerleştirin , üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve iki parmak geçecek kadar su ekleyin , kısık ateşte biberler yumuşayıncaya kadar pişirin.


Not: Tarif için Fatma Leyla Deniz Hanım 'a teşekür ederim.

PERŞEMBE, MAYIS 17, 2007

Düğü Çorbası

Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar.Sevgili Sibel " spor yapmaktan mutfağa giremiyor musun ? "Diye sormuş. Aslında çoluk çocuk sahibi birinin mutfaktan çıkması mümkün değil, paylaşımda bir aksaklık oldu, ama bunu telafi etmek için sanırım pek az kişinin bildiği geleneksel bir yemeği tanıtmak istiyorum.
" DÜĞÜ " Çorbası
Yapımı kolay , yaz mevsimi için hafif, vejetaryen beslenmeye uygun bir yemek. Çok seveceğinize eminim.

Eskişehir 'in Sivrihisar ilçesinde yapılan çorbanın ana malzemesi "Düğü".
Düğü Nedir?
Bulgurun un haline, düğü deniyor bu yörede. Biz de bu güzel tarifi yapabilmek için , düğüyü evimizde elde edebiliriz. İnce bulguru kahve çekme makinasında çekerek un haline getiriyoruz. Yemeğimizin ana malzemesi bu olacak.
Malzemeler- 1 su bardağı düğü
-2 kaşık dolusu un
-4 kaşık zeytinyağı
-yeteri kadar su
-1 adet patlıcan
-5-6 adet domates
-2 adet sivri biber
-1 adet kırmızı biber
-1 baş orta boy soğan
-yarım demet maydanoz
-tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
Servis sırasında:
İsteğe bağlı -Sirke +dövülmüş sarımsak karışımı
veya sarımsaklı yoğurt sos olarak yemeğin üzerine gezdirilir.
Yapılışı
Düğü ve un , bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kimyon eklenerek yeteri kadar su ile hamur haline getirilir. Bu hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.
Diğer tarafta tencereye yağ, ince kıyılmış soğan ve biberler konur. Tencerenin ağzı kapatılarak birkaç dakika pişirilir . Patlıcan ve domates küçük doğranarak tencereye eklenir.Domatesler eriyene kadra pişirilir. 4-5 bardak kaynar su eklenir.Düğüler atılır. En az yarım saat kısık ateşte kapağı kapatılarak pişirilir. Piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz , birkaç tutam kimyon ve kırmızı biber eklenir.Servis sırasında sarımsaklı yoğurt veya sirke eklenebilir. Afiyet olsun.

SALI, MART 20, 2007

Manlama

Ege Bölgesinin geleneksel lezzetlerinden manlama bizim evde sevildi. Orjinalinde iç harç ,kıyma ile yapılıyor ama ben patates kullandım.


MANLAMA
İki kişilik
Malzemeler
Hamuru için:
*2 su bardağı un,
*2 çorba kaşığı süt,
*2 çorba kaşığı zeytinyağı
* tuz
*1.5 çay bardağı su
İçi İçin:
*5-6 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
*1 baş orta boy soğan(ince doğranmış)
*2 adet biber
*yarım demet maydanoz
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
*karabiber , pul biber, tuz

Yapılışı 
İç malzemeyi tavaya alarak zeytinyağı ile kavurun, iyice pişmesini sağlamak için ağzını kapatarak kısık ateşte bir süre demlendirin.Soğuması için bir kenara alın. Hamuru hazırlamak için , un , süt , zeytinyağını karıştırın. Suyu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. İki parçaya bölün. Mümkün olduğu kadar ince açarak ortasına iç harçtan yayın kare şeklinde kapatarak teflon tavada her iki tarafını kızartın. Servis tabağına aldıktan sonra küçük karaler halinde dilimleyin. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve zeytinyağında ısıtılmış pul biber gezdirin. Afiyet olsun.

ÇARŞAMBA, ARALIK 20, 2006

Domates Sosunda Ispanaklı Peynirli Makarna

Makarna severlere sesleniyorum - denemeye değer güzel bir tarif var ! . Ann Willan, "Makarnalar" adlı kitabında, resimleriyle adım adım makarna yapımını anlatıyor. Tarifi buradan aldım. Öncelikle ıspanaklı ve peynirli içi hazırlamak, sonra bu için sarılacağı dörtgenleri yapmak gerekiyor . Süslemek için de kırmızı biber veya domates sos kullanılıyor. Ruloları sararken biraz fazla iç koymalıydım.Bu nedenle dilimler dolu dolu gözükmedi. Tekrar yaptığımda dikkat edeceğim. Hazırlaması zaman alıcı ama mutfakseverler için yapımı çok zevkli, yiyenler için de lezzetli , güzel bir haftasonu yemeği diyebiliriz...

Malzemeler
Makarna Hamuru için:
3 su bardağı un(kepekli ve beyaz un )
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Ispanaklı iç için:
1/2 kilo temizlenmiş ve ince doğranmış ıspanak
250 gr beyaz peynir
1.5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta
tuz, biber, muskat
Domates sos için:
1 diş sarımsak
500 gr domates(Ben yazın hazırladığım 1 kiloluk şişede ki domates püresini kullandım)
1 küçük soğan (ince doğranmış)
fesleğen
2 yemek kaşığı zeytinyağı
(Ayrıca bu malzemelere 750 gr közlenmiş ve ince doğranmış kırmızı biber ekleyebilirsiniz)

Yapılışı
Ispanaklı için hazırlanması: Ispanağı yağla birlikte tavaya alın, suyu uçana kadar pişirin, yumurtayı ekleyin, pişince ocaktan alın. Ilıdığında ezilmiş peynir ve baharatları ekleyin bir kenara koyun.
Makarnanın hazırlanması: Tüm hamur malzemelerini karıştırarak , hamuru yoğurun.Sert, sıkı bir hamur elde edin.Ele yapışıyorsa un ekleyin.10 - 15 dakika yoğurun.Pürüzsüz bir hamur elde edince üstünü örtüp 1 saat dinlendirin.Dinlenen hamuru tezgaha un serperek açınHamuru açarken bol bol un serpin.İnce açtığınız hamuru fotoğrafta gördüğünüz gibi10 cm genişliğinde 20 cm uzunluğunda dikdörtgenlere kesin ve bez üzerine sererek birkaç saat kurumaya bırakın.Kuruyan hamurları tuzlu suda haşlayıp, süzüp soğutun.Hamurların içine, kalınca ıspanaklı iç sürüp rulo sarın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.Ben içi biraz az sürmüşüm . Daha fazla sürmekte fayda var. Ruloları tepsinin üzerini alüminyum folyo kapatarak 30 dakika 200 C de pişirin.
Sosu hazırlamak için tüm malzemeyi tavaya koyup koyulaşana kadar pişirmeniz ve sonra blendırdan geçirerek püre haline getirmeniz gerekiyor.
Sostan bir miktar tabağa koyup kenarlara da 2.5 cm kalınlığında verev dilimlediğiniz makrnaları yerleştirin. Afiyet olsun.

PERŞEMBE, KASIM 09, 2006

Toprağın Altındaki Hazine:Patates


Çok ama çook eski zamanların birinde gözü altından başka bir şey görmeyen bir kral varmış. Öyle ki sonunda neyi tutsa , neye dokunsa altına dönüşmeye başlamış. Her yer pırıl pırıl zenginlik içindeyken kral açlıktan kıvranıyormuş. Çünkü eline aldığı bir lokma yiyecek hemen altın oluveriyormuş. Sonunda kral "keşke tuttuğum altın olmasaydı da patates olsaydı, karnım doysaydı" deyivermiş.
Tüm dünyada en çok sevilen vazgeçilmez bir tattır patates . Değişik mutfakların patatesli mönüleri her damağa hitap eder. Bizim evde de en çok tüketilen sebze, bu nedenle patates nasıl yetişir diye merak ettik ve geçen bahar bahçeye birkaç patates gömdük. Sonuç, yukarıdaki fotoğraf...Tuttuğunuz patates olsun !

ISPANAKLI PATATES KÖFTESİ

Vejetaryen beslenme için önerilen güzel ve pratik bir tarif . Önce patatesle köfteyi hazırlıyorsunuz sonra kavurduğunuz ıspanakları üzerine yerleştirip , kaşar peyniri ve domates sosla birlikte fırına veriyorsunuz.
Malzemeler
Patates Köftesi için:
  • 5 adet haşlanmış patates
  • 2 dilim ekmeğin içi
  • 2/3 demet maydanoz
  • 5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
  • 300 gr ıspanak
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
  • ıspanağı kavurmak için zeytinyağı
  • patatesi kızartmak için 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet domates(rendelenmiş)
Yapılışı
Haşlanmış patatesleri rendeleyip iyice yoğurun.İnce kıyılmış maydanoz, ıslatılmış ekmek içleri, yumurta, kaşar peyniri ile baharatları ekleyip bir süre daha yoğurun.Yağlanmış tavada yuvarlak şekillendirdiğiniz köfteleri kızartın. Diğer taraftan soğan ve sarımsakla birlikte ıspanağı kavurun . Patatesleri fırın tepsisine dizin, herbirinin üzerine bir parça ıspanak koyun en üste kaşar peyniri serpiştirin. Rendelenmiş domatesleri ekleyerek 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
PATATES YUVASINDA YOĞURT SOSLU HAVUÇ
Özel sofralar için hem göze, hem damağa hitap eden bir salata...
Malzemeler
-4 adet haşlanmış patates
-2 tane havuç
-1 tutam dereotu
-4 yemek kaşığı yoğurt
-yarım limon suyu
-4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz , karabiber
Yapılışı
Patatesleri iyice ezip, limon suyu , tuz, karabiber ve zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın. Patatesli karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp , baş parmağınız yardımıyla içini oyup servis tabağına yerleştirin. Diğer tarfta rendelediğiz havuçları bir miktar zeytinyağında soteleyin. Havuçları patateslerin içine doldurup üzerine yoğurt dökün.
ZEYTİNYAĞLI PATATES SARMASI
Küçük asma yapraklarına patatesle hazırlanan içi sarıyoruz . Değişik bir tat , denemeye değer...
Malzemeler
-2 adet orta boy haşlanmış patates
-1 su bardağı pirinç
-2 adet küçük soğan
-2 kahve fincanı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-yarım demet taze nane
-250 gr asma yaprağı
-2 su bardağı su
-tuz , karabiber
Yapılışı
patatesleri rendeleyin, ince doğranmış soğan, nane, pirinç, toz şeker, tuz , karabiber ve zeytinyağı ile karıştırın. Hazırladığınız içi haşlanmış asma yapraklarına (ben salamura kullanmış) sarın, tencereye dizip su ekleyerek kısık ateşte pişirin . Soğuk olarak servis yapın.
Not: Tarifler:1) Pratik Ev Yemekleri/ Oktay Aymelek
2) Vejetaryen Yemekleri/Prof. Dr. Ayşe Baysal, Doç.Dr. Sevil Başoğlu, Dr. Efsun Karabudak

ÇARŞAMBA, KASIM 01, 2006

Havuç güzelleri

Oldukça sevindirici ! bir haberle karşı karşıyayız: Türkiye 'de topraksız tarım hızla gelişiyormuş. Sebzeler toprağın olmadığı bir ortamda yetiştiriliyor, yüksek verim , pürüzsüz bir görünüm ile piyasaya sunuluyor. "Tarım" ve" topraksız" kelimelerinin yan yana gelmesi, benim tüylerimi diken diken etmeye yetiyor.Topraksız tarım ve genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili tüm tartışmalar bir yana , bir tüketici olarak markete veya pazara gittiğimde aldığım ürünün GDO 'lu tarım ürünü olup olmadığını veya GDO içerip içermediğini bilmek hakkına sahip olmalıyım. Siz olsanız hangisini tercih edersiniz? Pazara gittiniz , karşınızda iki ayrı tezgahta havuçlar yığılmış. Birinde organik üretim yazılı, yani hiç bir kimyevi gübrenin , sentetik ilacın kullanılmadığı tohumu ile oynanmamış,binlerce yıl olageldiği gibi, tabii yolla yetişmiş havuçlar . Diğer tezgahta ise topraksız tarım üretimi yazılı, GDO 'lu tohumdan, toprak - güneş görmeden bilgisayarla geliştirilmiş havuçlar. Evet hangi tezgah daha cazip sizin için.
İşte fotoğrafta gördükleriniz bahçede 100% doğal yolla yetiştirdiğim havuçlar. Benim havuç güzellerim. Toprak anadır Türkçemizde. Toprak , güzellikleri sunmaya hazır yeterki daha fazlası için bereketi bozmayalım. Havuçlar bir başka güzelle , zeytinyağı ile buluşup lezzetli bir yemek oldu...


Zeytinyağlı Havuç Yemeği

Malzemeler

-9 orta boy havuç
-2 orta boy soğan
-5 diş sarımsak
-4 yemek kaşığı pirinç
-8 yemek kaşığı zeytinyağı
-11/2 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 su bardağı su
-3-4 dal maydanoz

Yapılışı
Soğanı ve sarımsağı soyup, soğanı yarım daire şeklinde incecik doğrayın. Sarımsağı bütün olarak , zeytinyağı ve soğanla tencereye koyun. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 4-5 dakika pişirin. Sarımsak , tuz ,şeker ve suyu katın. Kaynayınca yarım daire şeklinde doğradığınız havuçları tencereye ekleyip üzerine pirinci serpiştirin.Kısık ateşte yemeği pişirin. Servis yaparken üzerine ince doğranmış maydanoz serpin.

1 yorum: