4 Nisan 2011 Pazartesi

Salatalar

Ciabatta Ekmeği ve Pesto Soslu Yaz Salatası


Neredeyse 2 aydır uğraşmamıza rağmen , tadilat işlerinin zamanında bitememesi nedeniyle taşınamadık. Bu gidişattan dolayı , taşınmanın ne zaman olacağı da belirsiz. Belirsizlikte insanı çok sıkıyor. İşlerin bitmesi için başka insanlara bağımlı olmak ve onlarında sizin kadar duyarlı olmaması herşeyi zorlaştırıyor. Bu arada yarı toplanmış, karmakarışık bir evde hayat devam ediyor.
Zeytinyağı ile çok özdeşleşen bir ekmek çeşidi olan İtalyanların Ciabatta ekmeğini , bunca karışıklığın içinde kolay ve başarılı bir şekilde uygulayabildim.
Tarifi "Le petit Brioche" blogunda buldum , oldukça pratik bir tarif ve sonuç memnuniyet verici.
Ciabatta Ekmeği Yapmanın Püf Noktaları:
-Uzun bir ilk mayalama süreci olmalı, 24 saat kadar veya daha fazla. Hamura şekil verildikten sonra ise daha kısa ikinci mayalama yapılmalı.
- İlk mayalamaya bırakacağınız ekmek hamurunuz çok yumuşak, hatta cıvık , tamamıyla ele yapışan bir hamur olmalı.
-Mayalama sonrası yoğuracağınız hamurunuzda ele çok yapışmasada oldukça yumuşak olmalı.
-Hamura şekil verildikten sonra fırın içinde hamur tekrar mayalanmalı.
-Pişmeye yakın, fırın içine küçük bir kapla su konmalı ki , oluşan nemle birlikte , ince sert kabuklu , içi yumuşak ciabattalar olsun.
-Aşağıdaki tariften elde edeceğiniz hamuru ikiye bölün , ince dikdörtgen şeklinde açıp , uzun kenarları üst üste katlayarak şekil verin.Ciabatta İtalyanca terlik demek, şekil verirken bunu düşünebilirsiniz.
Ciabatta Ekmeği
1 cup = 250 ml su bardağına eşittir.
Malzemeler: 
-1 +2/3 cup ılık su
-1,5 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
-3+ 2/3 cup un (500 gr kadar un)
-2 ,5 çay kaşığı kuru maya

Yapılışı:
-Mayayı , şeker ve tuz ekleyip , ılık su ile karıştırarak çözünmesi için bir süre bekletin.
-Zeytinyağı koyup , unun 3 cup kadarını kullanarak hamuru yoğurun. Çok yumuşak, ele çokça yapışan bir hamur olacak. Üzerini örterek bir gece hatta daha fazla süre mayalanmaya bırakın.
-Mayalanmış hamurunuza kalan unu yavaş yavaş ekleyerek , yine yumuşak bir hamur elde edecek şekilde , ele yapışmayan bir hamur yapın.

-Ekmek hamuruna, tepsinizde şekil vererek fırına koyun .Benim ekmeğim biraz büyük oldu. Siz hamuru ikiye bölerek dikdörtgen şekil verip, iki kerede pişirebilirsiniz.

- Ekmek hamurunu tekrar mayalamak için fırını 50 C ayarlayarak 10-15 dakika kadar fırın içinde bekletin.

-Kabaran ekmek hamurunu 230 C de 30- 40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Püf Noktası: Pişmeye yakın fırın içine küçük bir kapta bir miktar su koyarsanız , ekmeğinizin kabuğu ince kıtır, içi yumuşacık olur.


Ciabatta Ekmeğiyle Pesto Soslu Domates Salatası Çok Güzel Olur
Bu Ağustos sıcağında tüketilebilecek en güzel yiyecek: Salata. Kiraz domateslerle , körpe ıspanak yapraklarıyla, kekik, fesleğen , dilediğiniz tür peynir ve isterseniz pesto sosla ya da zeytinyağı +limonla salatanızı hazırlayabilirsiniz.


Toprağın Altındaki Hazine:Patates


Çok ama çook eski zamanların birinde gözü altından başka bir şey görmeyen bir kral varmış. Öyle ki sonunda neyi tutsa , neye dokunsa altına dönüşmeye başlamış. Her yer pırıl pırıl zenginlik içindeyken kral açlıktan kıvranıyormuş. Çünkü eline aldığı bir lokma yiyecek hemen altın oluveriyormuş. Sonunda kral "keşke tuttuğum altın olmasaydı da patates olsaydı, karnım doysaydı" deyivermiş.
Tüm dünyada en çok sevilen vazgeçilmez bir tattır patates . Değişik mutfakların patatesli mönüleri her damağa hitap eder. Bizim evde de en çok tüketilen sebze, bu nedenle patates nasıl yetişir diye merak ettik ve geçen bahar bahçeye birkaç patates gömdük. Sonuç, yukarıdaki fotoğraf...Tuttuğunuz patates olsun !

ISPANAKLI PATATES KÖFTESİ

Vejetaryen beslenme için önerilen güzel ve pratik bir tarif . Önce patatesle köfteyi hazırlıyorsunuz sonra kavurduğunuz ıspanakları üzerine yerleştirip , kaşar peyniri ve domates sosla birlikte fırına veriyorsunuz.
Malzemeler
Patates Köftesi için:
  • 5 adet haşlanmış patates
  • 2 dilim ekmeğin içi
  • 2/3 demet maydanoz
  • 5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
  • 300 gr ıspanak
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
  • ıspanağı kavurmak için zeytinyağı
  • patatesi kızartmak için 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet domates(rendelenmiş)
Yapılışı
Haşlanmış patatesleri rendeleyip iyice yoğurun.İnce kıyılmış maydanoz, ıslatılmış ekmek içleri, yumurta, kaşar peyniri ile baharatları ekleyip bir süre daha yoğurun.Yağlanmış tavada yuvarlak şekillendirdiğiniz köfteleri kızartın. Diğer taraftan soğan ve sarımsakla birlikte ıspanağı kavurun . Patatesleri fırın tepsisine dizin, herbirinin üzerine bir parça ıspanak koyun en üste kaşar peyniri serpiştirin. Rendelenmiş domatesleri ekleyerek 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
PATATES YUVASINDA YOĞURT SOSLU HAVUÇ
Özel sofralar için hem göze, hem damağa hitap eden bir salata...
Malzemeler
-4 adet haşlanmış patates
-2 tane havuç
-1 tutam dereotu
-4 yemek kaşığı yoğurt
-yarım limon suyu
-4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz , karabiber
Yapılışı
Patatesleri iyice ezip, limon suyu , tuz, karabiber ve zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın. Patatesli karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp , baş parmağınız yardımıyla içini oyup servis tabağına yerleştirin. Diğer tarfta rendelediğiz havuçları bir miktar zeytinyağında soteleyin. Havuçları patateslerin içine doldurup üzerine yoğurt dökün.
ZEYTİNYAĞLI PATATES SARMASI
Küçük asma yapraklarına patatesle hazırlanan içi sarıyoruz . Değişik bir tat , denemeye değer...
Malzemeler
-2 adet orta boy haşlanmış patates
-1 su bardağı pirinç
-2 adet küçük soğan
-2 kahve fincanı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-yarım demet taze nane
-250 gr asma yaprağı
-2 su bardağı su
-tuz , karabiber
Yapılışı
patatesleri rendeleyin, ince doğranmış soğan, nane, pirinç, toz şeker, tuz , karabiber ve zeytinyağı ile karıştırın. Hazırladığınız içi haşlanmış asma yapraklarına (ben salamura kullanmış) sarın, tencereye dizip su ekleyerek kısık ateşte pişirin . Soğuk olarak servis yapın.
Not: Tarifler:1) Pratik Ev Yemekleri/ Oktay Aymelek
2) Vejetaryen Yemekleri/Prof. Dr. Ayşe Baysal, Doç.Dr. Sevil Başoğlu, Dr. Efsun Karabudak

YE #16 etkinliği için Evren 'e teşekkürler.


Nar - Ye

Bir bilmecem var size:

Pazardan aldım bir tane
Eve geldim bin tane

Narın lezzetinden çok rengine tutkunum desem ... Kıpkırmızı büyülü tanelerine...Narın çiçeği ayrı renk, tanesi, kabuğu ayrı ışıltı.Bütünüyle rengiyle, kokusuyla, lezzetiyle özel bir meyve.Onlarca yemek ve tatlıya lezzet verip , renk katmasının yanısıra vazgeçilmez nar ekşisinin de kaynağı .Salataların , özellikle kısırın olmazsa olmaz malzemesi nar ekşisi ; nar tanelerinin ezilip suyu çıkarılarak yoğunlaşana kadar kaynatılması ile elde ediliyor.Market raflarını şöyle bir yokladım. Nar ekşisinin yanısıra, organik nar suyu ve en ilginci nar kapsülleri içeren şişeler sıralanmış.Nar konsatresi, antioxidant özelliği ve daha bilumum yararlarından dolayı her yemekten sonra ilaç niyetine yutulmak üzere kapsül için de satılıyor.10 kapsülden oluşan şişesi 60 YTL.Narın mutfaktan sağlığa , edebiyattan mitolojiye, şarkılardan, sevgiliye özel bir hediye oluşuna kadar uzanan hikayesinden hepimiz kendimize pay çıkarabiliriz. Nar meyvesi güzelliğiyle, bereketiyle yanımızda dururken ona ulaşmak biraz zahmetli. Neden derseniz nar ayıklamak cidden zor geliyor bana, biraz sabır istiyor. Mutfağım minik minik nar damlacıklarına boğuluyor.Eh ne yapalım her güzelin bir kusuru , nazı olur artık...
Nar Şuruplu Krem Karamel


Malzemeler
  • 1/2 litre süt
  • 6 tane yumurta
  • 125 gr şeker
  • 2-3 fiske limon kabuğu rendesi
  • 1/2 paket vanilya
Karamel için :3-4 kaşık şeker +4-5 kaşık su
Nar şurubu için: 1 bardak nar tanesi, 4 kaşık esmer toz şeker, 1 bardak su

Yapılışı
  • Önce nar şurubunu hazırlamak için, tencereye tüm şurup malzemelerini aktarın. Önce hararetli sonra kısık ateşte suyunu yarı yarıya çekene kadar kaynatın.
  • Karamel yapmak için şekeri 5-6 kaşık suyla kaynatarak yakmadan pekmez renginde karamelleştirin, ve bekletmeden (soğuyunca donuyor) krem karamel yapacağınız kalıba dökün.
  • Diğer tarafta 3 yumurtanın bütününü, 3 yumurtanın da sarısını mikserle karıştırın. Şekeri ve sütü ayrı bir kapta ılıtın ,yumurtalı karışıma ekleyin. Vanilyayı ve limon kabuğu rendesini de atıp homojen bir karışım hazırlayarak krem karamel kalıbına boşaltın.
  • Bu kalıbı , yarısını geçecek kadar sıcak su doldurduğunuz daha büyük bir kabın içine oturtarak fırına koyun. 100 C de suyu kaynatmadan katılaşana kadar pişirin.
  • Katılaşan krem karameli fırından çıkarıp suyun içinde soğutun sonra kalıptan ters çevirerek üzerine nar şurubu gezdirip servis yapın.

Narlı Bahçe Salatası


Nar ekşili ve mevsiminde olduğumuza göre narlı salata iftar için iyi seçim.Bahçe malzemeleri: Yeşil soğan, domates,yeşil biber,taze nane, maydanoz. Bunların arasına narı da eklemek isterdim . Daha çok Ege ve Akdeniz bitkisi olarak bilinen nar deniz seviyesinden 1000 m yükseklikte yetişebiliyormuş, Ankara 850 rakım olduğuna göre mümkün olabilir , en azından süs narı yetiştirenleri biliyorum.Salatada başka hangi malzemeler var derseniz: Haşlanmış pirinç, sumak, kekik, taze fesleğen,sızma zeytinyağı,nar taneleri, nar ekşisi, tuz. Marul, ıspanak, tatlı kuru soğan ve yeşil zeytin de eklenebilir.

Nar tanelerini bir kaseye doldurup kaşıklamak en sağlıklısı .Böylesi misafirler içinde oldukça şık bir ikram olur.


Bruschetta

Zeytinyağı+domates+ekmek üçlüsüne hiçbir zaman hayır demem. Bu İtalyan lezzetini bahçe domatesleri olduğundan beri kaç kere denedim bilemiyorum, ama lezzetli domatesler bitene kadar bıkmadan yapıp yemeye devam edeceğimi biliyorum.
İtalyan 'lar üzerine sarımsak ve zeytinyağı sürülmüş kızarmış ekmeğe " bruschetta " diyor. Bruschetta bu şekilde sade hazırlanabildiği gibi, domatesli , domates+peynirli, somonlu , sebzeli, bakla salatalı gibi değişik alternatiflerle de sunulabiliyor. Şık restoranların pahalı aperatifini evde hazırlamak son derece kolay.İtalyan mutfağının en güzel lezzetinden mahrum kalmayın , deneyin derim.


Akşam yemeği niyetine yediğim domatesli bruschetta * . Taze fesleğen bu ara altın kıymetinde mutfağımda , çünkü bu tarifi taze fesleğen olmadan düşünemiyorum . Domates ve fesleğen birbirine çok yakışıyor.Son derece hafif ve pratik bir yemek.
Malzemeler
  • Bir dilim iri, uzun kepek ekmeği
  • 4 adet küçük lezzetli domates
  • 2 adet sivri biber
  • 2 diş sarımsak
  • Sızma zeytinyağı
  • Bir avuç taze fesleğen
  • Kuru nane (kendim ekledim)
  • Sumak (kendim ekledim)
  • Balsamik sirke veya nar ekşisi
  • Deniz tuzu


Yapılışı
  • Öncelikle ekmeği kızartıyoruz. Bu çok önemli.
  • Sıcak kızarmış ekmeğin üzerine ezilmiş sarımsakla zeytinyağını gezdirin.Eğer çiğ sarımsak tadı istemiyorsanız sarımsakla tatlandırdığınız zeytinyağını ekmeğin üzerine sürebilirsiniz. Bir miktar zeytinyağının içinde bütün bir veya zeytinyağı miktarına göre birkaç diş sarımsağı bekletirseniz sarımsak aromalı zeytinyağını elde etmiş olursunuz. Zeytinyağı+ sarımsak ikilisini ısıtmakta hızlı çözüm ama zeytinyağının tadını kaybetmemesi için bu tarifte tavsiye etmiyorum.
  • Ekmeği hazırladıktan sonra ayrı bir kapta, minicik doğradığınız domates, biber ve taze fesleğenleri karıştırın. Sumak , nane, tuz ve nar ekşisi ekleyin. Bir miktar zeytinyağı gezdirdikten sonra ekmeğinizin üzerine bu karışımı bütünüyle boca edin.
  • Peynirli olmasını isterseniz, domates karışımına dilediğiniz türde peyniri doğrayabilirsiniz.


Şimdi Burhaniye pazarını* nasıl aramayayım. Sadece fesleğen ve reyhan otu satan bir tezgah vardı. Benim fesleğen saksımda neredeyse yaprak kalmadı, birkaç saksı alırdım...
*Fotoğraf: Ağustos ayı Burhaniye pazarı.
*Mekanımız Mutfak'tan , Şule ve Hatice'nin Bruchetta tarifine bakabilirsiniz


Pan Bagnat

Evim gibisi yok demeye başladıysanız eğer tatil bitmiştir. Uzun süre ayrı kalınca evimin her köşesi bana sanki hiç yaşamamışım hissi verdi. Şu sıralar evden,hatta mutfaktan çıkmıyorum diyebilirim. Anlatmaya nereden başlamalı , mutfaktaki son maceradan tabii...

Pan Bagnat ,Fransızların Akdeniz ekmek salatası. İnanılmaz lezzetli ve doyurucu. Yuvarlak somun içine dolu dolu salata konuyor. Önce ekmeği pişirmek lazım...
Kepekli unu , 15 gr yaş maya ve 1, 5 bardak su ile mayalandırarak yaklaşık 13 cm çapında somunlar pişirdim. Sonra bahçeden sulu pembe domates ve kiraz domates, 1-2 sap nane ,1 yeşil biber, gölgede kalmış ve solmamış küçük bir marul koparıp geldim.Bunları bir kaseye büyük büyük doğradım. Orjinal tarifte nane yerine fesleğen var. Arasına köylüden aldığım küçük soğanları halka halka serpiştirdim. Yeşil soğan veya kırmızı soğan diğer alternatifler.Sıra sosu hazırlamaya geldi: Ayrı bir kasede ,1-2 kaşık sızma zeytinyağı, 1 kaşık nar ekşisi(Dilek 'in önerisiyle balsamik sirke yerine nar ekşisi kullandım), 1 diş sarımsak (ezilmiş), tuz , karabiber güzelce karışacak.
Ekmeği yatay olarak kesip , içini çıkardım , incecik kabuk kaldı.Zeytinyağlı sosu ekmeğin her iki tarafına yaymak lezzet için önemli. Bir köy yumurtasını iyice haşlayıp parçalar halinde ekmeğin üzerine ekledim.Domates, soğan, biber, marul karışımına zeytin doğradım. Ve ekmeğin içine yerleştirdim. Orjinal tarifte tüm malzemenin arasına tuna veya hamsi veya somon parçaları yerleştiriliyor. Onun yerine ben küp küp doğradığım keçi peyniri kullandım.Ekmeğin kesilen diğer parçasını üstüne kapatınca, sanırım herşey hazır.Gerçi tarifte folyoya sarıp 1-2 saat buzdolabında bekletin diyor ama ... Küçük tepsi, biraz salatalık , gölge bir yer ve kocaman bir ıssırık.Evimde çook mutluyum ben :)

Yaz Güncesi

Güneş , sıcak , güneş...
Cildimizi güneşin bozucu etkilerinden azami korumamız gereken bir mevsimdeyiz. % 80 cilt kırışıklık sebebi güneş...Genetik etki ve mimik kullanımı kırışıklığa neden olan diğer faktörler. Güneş kremi kullanmadan sokağa bile çıkmamak gerekiyor.Gölgede durarak kurtulduğunuzu sanmayın.
Cildin nem oranının bozulmaması için su , su ve yine su.Hiçbir içecek suyun yerini tutamaz.Yalnız bu konuda benim anlayamadığım standart 2 lt. su tüketin önerisi.48 kilo bir insanla 70 kilo insanın aynı ölçüde su tüketmesi beklenemez herhalde...

Süt ve yoğurt cilt elastikiyetini korur.Hergün bir kase yoğurt alışkanlığı genç yaşta edinilmeli ki osteoporoz için bir önlem olsun...

Tuz tüketimi azaltılmalı çünkü vücutta su toplanması malum bölgelerde yağlanmaya sebep oluyor.Bu nedenle su tutucu beslenme tarzını bir kenara bırakmak gerek. Nasıl mı? Kızartma türü gıdalar nedense yazın çok tüketilir. İşlenmiş besinler , özellikle asitli içecekler.Bunları bir kenara bırakıp vitamin ve protein içeren şık bir salata , yaz günlerinin vazgeçilmezi olmalı.
Meksika Fasulyesi


İşte meksika fasulyesinden salata, yanında bol yeşillikle ve bir kase yoğurtla ...Daha ne istenir:)
100 gr(tarif öyle olduğu için tarttım) esmer meksika fasulyesi ıslatılıp, haşlanır. Tencereye 4 kaşık zeytinyağı ile 1 baş soğan , 1 diş sarımsak, 1 adet sulu domates, yarım kırmızı biber, yarım sarı biber konur , kapağı kapatılarak kısa süre pişirilir. Fasulyelerle karıştırılır. Kimyon, sumak , taze çekilmiş karabiber,kırmızı toz biber, acı pul biber, 2-3 dal yeşil soğan, limon suyu veya nar ekşisi (ben her ikisini de koydum) eklenir.
Vetrika

Yemeğin ismi ilginç . Ne anlama geldiğini bilmiyorum. Tuğrul Şavkayın " Osmanlı Mutfağı " kitabından. Çocuklar ve misafirler için farklı ve güzel bir tarif.
Hamuruna:20 çorba kaşığı yağ( 4 kaşık zeytinyağı kullandım)
4 +4/5 su bardağı un ( 1 subardağı yada tepeleme 4 kaşık )
5 adet yumurta (1 adet kullandım)
1 su bardağı su (hamur haline gelene kadar kendi ölçüm için küçük bir su bardağı kullandım)
Yapılışı : Yağ ve unu biraz kavurun , kavrulmuş una azar azar su ekleyip sürekli karıştırarak hamur haline getirin. tencerede kolay çevrilir ve yapışmaz duruma gelince ateşten alın karıştırarak hamuru ılıtın. Ilık hamura yumurtaları teker teker kırarak yedirin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yuvarlayıp içini çukurlaştırdığınız ( iyice çukur yapmanız gerek) vetrikaları dizin. 200 derecede pişirin.pişen vetrikaların içlerine peynir+maydanoz, domates ve biberle pişirilmiş kıyma veya cevizlikoyun .

Benim uyguladığım ölçüde 6 adet vetrika oldu.


Günün Menüsü

Güzel bir gün dileyerek günün menüsünü açıklıyorum :))
Kendim için "karışık bahçe salatası",
Kızlara " kekikli köfte",
Eşim için " kepekli pirinç pilavı + zeytinyağlı bezelye" ve "dünyanın en az zararlı şuruplu tatlısı "



Salata, bahçeden henüz koparılmış maydanoz, dereotu, yeşil soğan, taze nane, tere ve marulcuklar içeriyor . Üzerine Tariş 'in "Taş Kırma Sulu Baskı Sızma zeytinyağı" ...



Kekikli Köfte


300 gr yağsız dana kıyması, 1 baş orta boy rendelenmiş soğan, iki avuç kadar maydanoz, ekmek içi, karabiber, yeni bahar, tuz, 1 kaşık zeytinyağı, yarım kaşık domates salçası, iki tatlı kaşığı kekik , iyice yoğurulup, şekil verildikten sonra , zeytinyağında , üzerine kekik serpip kapağı kapalı tavada suyunu çekene kadar pişirilecek.

Sofraya parlak bir tabak, renkli bir peçete, büyüklerin kullandığı çatal bıçaklardan konup kızlar çağrılacak, mutlaka salatayla köftelerin yenmesi tembih edilecek. Böyle olursa daha çabuk büyünülür çünkü...



Zeytinyağlı bezelye ve Kepekli Pirinç Pilavı

Güzel ve doyurucu bir ikili !

Kepekli Pirinç Pilavı için,

2 su bardağı kepekli pirinci sıcak suda 1 saat kadar ıslatın. Sonrasında yıkayıp 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tencereye alın, suyu gidip, pirinçler parlayana kadar çevirin. Üzerine 2,5 su bardağı kaynar su döküp kısık ateşte kapağını kapatarak yarım saat kadar pişirin.

Zeytinyağlı bezelye için gerekenler,
  • 1/2 kilo iç bezelye
  • 1 baş soğan
  • 1 adet havuç (küp küp doğranmış)
  • 1 adet patates ( küp doğranmış)
  • 1 adet yeşil biber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı domates rendesi veya 1 yemek kaşığı domates salçası
  • bezelyelerein üzerini örtecek kadar sıcak su
Soğan ve yeşil biberi zeytinyağı ile birlikte tencerenin kapağı kapalı olarak biraz pişirdikten sonra sırasıyla daomates rendesi , havuç , bezelye ve patatesi ve suyu ekleyin . Bezelyeler yumuşayana kadar pişirin.


Tatlımız, şekerden ve beyaz undan oluştuğuna göre hiç masum değil tabii . Ama en azından yumurta içermiyor ve orjinal tarifi zeytinyağlı. Üstelik yağ ve şeker oranını azaltıp , kepekli un kullanabilirsiniz. Eşim 2 adet birden yediğine göre lezzeti de olmuş demektir. Tarif Prof.Dr.Ayşe Baysal'a ait.Aynen yazıyorum:

Kalburabastı

Eski yapılışında, tatlıda küllü su kullanılıyormuş . Odun kömürünün külü , su ile kaynatılıp dinlendirildikten sonra üzerindeki berrak su alınıp tatlı yapılıyormuş . Küllü su olmadığına göre yerine maden suyu kullanıyoruz.Üzerine tırtıklı görünüm verebilmek için "kalbur" gerekli. Çocukların oyuncak eleğini kullandım.
  • 2 su bardağı un (bende biraz daha fazla oldu)
  • 1/3 su bardağı maden suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 kaşık dövülmemiş ceviz
Şurubu için: 1 su bardağı şeker, 1 + 1/4 su bardağı su , 2 tatlı kaşığı limon suyu . Şurup hazırlanıp, soğuması için bir kenara konulacak.

Geniş bir kaba un elenip, ortasına maden suyu konup , kenardaki un üzerine zeytinyağı gezdirilecek. Hamur kulak memesi kıvamında hazırlanıp, 12 parçaya bölünecek. Her beze kalbur ( veya benzeri ) üzerine konup yassıltıldıktan sonra ortasına ceviz içi konup rulo yapılarak sarılacak. Yağlı kağıt serili tepside , önceden ısıtılmış fırında,üzeri pembeleşene kadar pişirilecek. Fırından çıkınca soğuk şerbet dökülüp , şurup çekene kadar tepsiye kapak örtülecek.Soğuduktan sonra sevdiklerinize ikram edebilirsiniz...


Verimli Bir Gün

Tatildeyim , mutluyum! :)
Bugün sabah kahvaltı sonrası , kızlarla birlikte "çapalar elimizde , kürekler belimizde biz gidelim bahçeye hey bahçeye " diyerek yola koyulduk . Amacım geçen hafta Hümeyra Hanım'ın önerisiyle aldığım bamya tohumlarını ekip , soğan , maydanoz, nane , tere ve çilek hasadı yapmak. Bu arada Hümeyra Hanım 'ın Gizli Bahçesine mutlaka uğramanızı tavsiye ederim .

Bamya ekimine Bahçe & Çiçek 99 sayısından edindiğim bilgilerle başladım.Sultani bamya tohumlarını çimlenebilmeleri için bir gece önce ıslattım. Kızlarla birlikte toprağı kazıp havalandırdık, tohumları mümkün olduğunca 30- 40 cm aralıkla 3-4 cm derinliğe ekip , suladık. 15 -20 güne kadar çimlenmesini bekleyeceğiz. Daha önce hiç bamya yetiştirmediğim için çok hevesliyim haliyle.

Marullar kendilerini gösterdi...Kızların yanlışlıkla yere düşürdüğü tohumlarda ekilmedikleri halde büyüdü :)

Nane hasadı...Şimdilik kurutulacak kadar çok değil.

Maydanozlar sevgili Münevver'in seyreltmesiyle canlandı , gürleşti, :) Hasada beklerim...

Yeşil soğanlar hazır duruşta...Kızlar yıkamayı bile bekleyemeden koparıp yediler.

Salatalık fideleri çiçeklendi...Çiçekler kabak çiçeğine benziyor.

En önemli gelişmeyi Zeynep müjdeledi. Kiraz domates kızarmayı bekliyor...Güneşin domates kadar güzelleştirdiği ne var?

Bahçede çapa sallayıp, saatler geçirip tazecik ürünleri topladıktan sonra ne yapılır?
Harika bir garnitür hazırlamak için mutfağa gidilir tabii:)


Patatesli Bahçe Garnitürü


Patatesleri küçük dilimler halinde doğrayıp , biraz zeytinyağı çok az su ve tuz ile yayvan tencereye koyup , kapağını kapatın. Piştikten sonra kapağını açıp , kızarmaları için çevirin.Servis tabağına alıp, ılıdıktan sonra üzerlerine bahçeden gelen taze lezzetleri ekleyin. Bu kadar. Afiyet olsun!



Halam Ülkü Kayır 'ın sofrasından gelen bir lezzet.Pratik, lezzetli, besleyici, kalorisi az. Kısaca tüm beklentilere cevap veren bir tarif: 
Biber Salatası


Kullanacağınız yeşil biberin cinsi önemli değil. Dolmalık , çarliston, sivri biber kullanılabilir.Yarım kilodan fazla yeşil biberi yıkayıp, çekirdeklerini çıkarıp , iri doğrayın.Arasına birkaç kırmızı biber atarak , tüm biberleri blendırdan geçirin. Biraz zeytinyağı,tuz ile biberleri koyup ,tencerenin kapağını kapatın . Biberleri, bıraktığı suyu çekene kadar pişirin.Ilıyınca tabağa alıp sarımsaklı yoğurtla servis yapın.

Bahçe ve mutfak işlerinden sonra günün sonu elişi yaparak değerlendi.aslı'nın sandığında görebilirsiniz. Verimli bir gün oldu çok şükür...


Yeşil ve Kırmızı

Fotoğrafları yolluyorum ama mutfağımdaki kokuyu nasıl göndermeli, çok daha etkileyici!Yeşil fasulyeden çıkan rahiya ile köz biberlerin kokusu zeytinyağıyla buluşup sarımsağa değerse ne olur ?Mutfağın çekim alanına girenler bal yapacak arının onlarca kilometre uzaktan çiçek kokusunu alıp körlemesine uçması gibi mutfak masasının etrafında buluşur. Değerlendirme sonucu:
Koku + tat+ renk+ besin değeri + düşük kalori = 100 üzerinden 100 puan .



Yeşil Fasulye Diplemesi
Ünye yıllarına ait ve Karadeniz'e özgü bir yemek . Ünye'deki komşularımdan değerli dostum Sevim Abla'dan öğrendim,daha pek çok şeyle birlikte.Yarım kilo yeşil fasulyeyi yıkayıp ayıklayın, herbirini üçe bölüp tencereye 1 baş soğan (ince doğranmış ),tuz ve 2 kaşık zeytinyağı ile birlikte ekleyin. Yeşil fasulyeler rengini koyulaştırana kadar çevirin.1,5 çay bardağı kepekli pirinci suda biraz kaynatın. Gaziantep'e ait "Dimyat" marka kepekli pirinç kullanıyorum.Pirinçleri fasulyelerin üzerine serin. En üste de yarım çay bardağı kara bulgur koyun. Biraz su... Yeşil fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.Piştiklerini kokusundan da anlayabilirsiniz zevkle...



Köz Kırmızı Biber Salatası
Rengine ve kokusuna dayanılmayacak bir tarif...Kırmızı biberleri yıkayıp, közledikten sonra kabuklarını sıyırın. Tekrar yıkayıp tencereye doğrayın. Bir iki diş sarımsakla birlikte zeytinyağında kısık ateşte mis kokusu çıkana kadar çevrin. Rengini ortaya çıkaracak bir tabağa alıp yoğurtla birlikte sofraya yollayın.


Kıtır Ekmekli Bahçe Salatası


Körpecik ıspanak yaprakları,
Mini mini dereotları,
Tazecik tereler,
Narin yeşil soğanlar,
Bizden habersiz bahçenin bir köşesinde almış yürümüş dedemsakalı ve radika otları,
Mis kokulu maydanozlar,
Bahçeden toplanır,
Tertemiz mahsuller şöyle bir yıkanır ve kurulanır,
Kıtır pizza ekmeği üzerine yerleştirilir.
Aralarına ev yapımı lor serpiştirilir,
Etrafına minik domatesler dizilir.
Üzerine (Tariş 'in Organik Sızması+ limon suyu + çok az Tariş üzüm sirkesi) karışımı gezdirilir.
Salata tabağı dünyanın en lezzetli yemeği hazırlanmışçasına gururla taşınır.
Sofranın tam ortasına konulur.
Ve önce biraz seyredilir.
Sonra bir parça ekmek koparılır, arasına yeşillikle birlikte lor yerleştirilir.
Tadılır , yavaaş yavaş çiğnenir.
Topraktan sofraya uzanan serüvende yaşananların hazzıyla doyulur .
Ve bunların hiçbiri rüya değil diye şükredilir...

(not: kıtır ekmeği , yaş maya, süt, kepekli un ve sızma zeytinyağı ile hazırladım.)


Tarator



Hava kapalı ve yağmurlu olunca 23 Nisan'ı evde misafirlerimizle geçirdik.Halam bizdeydi bu gün:)Çocuklar süslü elbiselerini giyip bütün gün hopladılar.Sonunda yorgunluktan baygın düşüp uyuyakaldılar.Halam dolabımdaki lor peynirini görünce tarator yapmayı teklif etti. Birlikte işe giriştik.Ve sonuç: besleyici + lezzetli + kolay = Lor Peynirli Tarator...
Not:Sevgili Dila 'da değişk bir tarator tarifi vermiş , buradanbakabilirsiniz.
Malzemeler
  • 1 su bardağı lor peynir
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım ekmeğin içi (ufalanmış)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası(tepeleme)
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 avuç ceviz içi (elle ufalanmış)
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 diş sarımsak(isteğe bağlı, ben koymadım)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yapılışı
  1. Tüm malzemeleri sırasıyla karıştırın.
  2. Bir süre dinlendirdikten sonra, üzerini taze nane ile süsleyip, kızarmış ekmek veya galeta ile servis yapın.


Patlıcan Salatası


Patlıcanla pişirilen mutfağımızın nadide yemekleri, yaklaşan yaz mevsimiyle birlikte sofralarımızda sık sık yer alacak. Pazar da hiç de fena olmayan patlıcanlar gördüm ama salatanın malzemesi derindondurucudan , yani geçen yazdan kalma. Kalan son poşet ve kavanozları da tüketmeye çalışıyorum. Fırında közlenmiş patlıcanın tadını sevmiyorum, ayrıca közlemek çok zaman alıyor(benim fırından belki). Ocak üstünde olunca fazla yanıyor ve etraf kirleniyor. Sonunda , migrostan közmatik buldum ve bu dertlerden kurtuldum. Geniş ve yüksek ağızlı, dibi delik bir kap.Böylece kırmızı biber ve patlıcan közlemek zahmetsiz ve daha lezzetli.
Malzemeler
  • 3 orta boy patlıcan
  • 2 baş orta boy soğan
  • 6-8 adet cherry domates
  • 4 adet yeşil biber
  • maydanoz
  • 2/3 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • limon suyu
  • sumak
  • kırmızı biber
  • tuz
Yapılışı
  1. Patlıcanları közledikten sonra, kabuklarını soyup , ince ince kıyın.
  2. Soğanları ince ince yarım daire şeklinde , domatesleri, maydanozu ve yeşil biberi küçük küçük doğrayıp, patlıcana ekleyin.
  3. Sumak , kırmızı biver ve tuz serpiştirin.
  4. Zeytinyağı ve limonu ekleyerek karıştırın.



İşte közmatik. Ben geçen yaz migrosta buldum, başka biryerde görmediğim için yine orayı adres gösteriyorum. Bu kap ocağın büyük gözüne konuyor ve içine közlenecek malzeme diziliyor.Orta hararetli ısıda gayet güzel sonuç alınıyor.

Semizotu Günlüğüm


Kendine has kokusu ve lezzetiyle ...

Semizotu Salataları

1.Salata için körpe , yeşil yaprakları ayıklayın. Dereotunu ince ince kıyın. Biraz zeytinyağı gezdirip , limonlayarak servis yapın.
2. Semizotu ve dereotunu ince ince kıyıp, bol sarımsaklı yoğurtla karıştırarak servis yapın.
3.İnce kıyılmış semizotu, ince ince doğranmış soğan, domates ve sumakla birlikte tuz , sızma zeytinyağı ve limon suyu ekleyerek semizotu piyazınızı hazırlayın.

Besleyici Semizotu Yemeği


* 1 kilo semizotu (ayıklanmış ve yıkanmış )
* 2 baş orta boy soğan
* 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 1 çay bardağı bulgur
* tuz , kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* 1 su bardağı su
* Üzeri için: sarımsaklı yoğurt

Semizotunu, soğan , yağ ve salça ile birlikte tencereye koyun. Semizotu ölene kadar çevirerek kısık ateşte pişirin.Üzerine bulgur , su ve tuz ilave edin. Suyunu çekene kadar pişirin.
Sarımsaklı yoğurtla servis yapın.


Tereli Kısır


Hepimizin bildiği ve muhtemelen sevdiği bulgur salatası.İki bardak ince bulgur , iki bardak sıcak su ile yumuşatılarak yapılıyor. Dilediğiniz baharat ,ot ,sebze içine girebilir. Kuru soğanı zeytinyağı ve salçayla(biber ve domates salçaları ) biraz çevirip bulgura karıştırın.Daha lezzetli oluyor. Maydanoz, yeşil soğan,marul, dere otu, taze nane, cherry domates,kornişon turşu, nar ekşisi ve sızma zeytin yağı.Yanında bir kase yoğurtla tek başına doyurucu ve bir öğün için yeterli.Mutfak saksımın son tere yaprakları da kısırı tatlandırdı...


Mayonezli Kereviz Salatası



Kereviz sevmeyenler ! Mutlaka bu salatayı deneyin. Akşam öğünü için lezzetli ve hafif bir alternatif.

Malzemeler 
  • İki adet orta boy kereviz
  • Yarım limon suyu
  • 2.5 tatlı kaşığı mayonez
  • 3 tatlı kaşığı (tepeleme) yoğurt
  • İki diş sarımsak
  • Tuz
  • Süslemek için kıyılmış maydonoz ve kırmızı pul biber
Yapılışı

Kerevizleri leke kalmayacak şekilde soyun. Rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Tuz ekleyip hafif sulanana kadar ovun . Limon suyunu ekleyin , bir iki dakika rengi iyice değişene kadar ezerek karıştırın. Ayrı bir kapta mayonez, yoğurt ve dövülmüş sarımsağı halledin. Homojen bir karışım olsun. Gerekirse biraz sulandırın. Tuz ve limon suyu ile halledilmiş kerevizi ekleyerek güzelce karıştırıp , kıyılmış maydonoz ve arzuya göre pul biberle süsleyin. Bu salata, sadece yoğurt veya sadece mayonez kullanılarak da yapılabilir. Sadece yoğurt ile deneyecekseniz, süzme yoğurt kullanmak iyi sonuç verir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder