4 Nisan 2011 Pazartesi

Çorbalar

Mantılı Toyga Çorbası ve Maggi Yemek Yarışması

Sahrap Soysal'ın önderliğinde yapılan Maggi yemek yarışmasına katılan 32 yemek blogundan biri de benim.http://www.yokmubitabakdaha.com/ adresinden yarışmayı takip edebilirsiniz. 4 hafta sürecek yarışmada , her hafta bir temada yemek yapılacak ve yarışmacılar jüri tarafından elenecek. Bu haftanın teması "Yöresel çorbalar" . Benim tercihim "Mantılı Toyga Çorbası " oldu . Türk mutfağının iki klasik çorbası "Mantı çorbası " ve "Toyga çorbası" biraraya gelince bereketli ve bambaşka bir lezzet ortaya çıkıyor. Umarım sizin de hoşunuza gider.
MANTILI TOYGA ÇORBASI
Malzemeler: 
-1,5 yemek kaşığı un
-2 su bardağı yoğurt
-1 su bardağı yarma (haşlanmış)
-1 su bardağı nohut (haşlanmış)
-1 su bardağı mantı
-1 yemek kaşığı tereyağı +2 yemek kaşığı zeytinyağı
-2 tatlı kaşığı kuru nane
-1 tatlı kaşığı tuz
-5 su bardağı su

Püf Noktası: 
-Yoğurtla unu iyice özeyin, homojen hale getirin, su ekleyerek ayran kıvamına getirin.

-Çorba kaynayana kadar orta hararetli ısıda hızlı hızlı karıştırın.Kaynadıktan sonra altını kısın ve diğer malzemeleri ekleyin.
-Yoğurdun kesilmesini önlemek için tencerenin kapağını kapatmayın , tuzunu ocaktan alınca atın.

-Kızdırdığınız naneli yağı -çorbanın yüzeyinde kalması için- biraz sıcak suyla karıştırın, sonra çorbaya dökün.

Yapılışı:
Yoğurtla unu iyice ezerek, pürüzsüz hale getirin.Hafif ılık 5 su bardağı suyu ekleyerek ayran kıvamına gelinceye kadar çırpın. Orta hararetli ateşte, kaynayana kadar ,hızlı hızlı karıştırın. Kaynayan karışıma mantıları atın , pişmeye yakın önceden haşlanmış yarmayı ve nohutu ekleyin. Altını kapatmadan önce tuzunu atın.Yağı tavaya koyup kızdırın, naneyi ekleyip çevirin, biraz sıcak suyla karıştırıp, çorbanın üzerinde gezdirin.Afiyet olsun.







Bir Osmanlı Mutfağı Şaheseri: Bamya Çorbası

Fatoş Hanım buradayım , sadece bir süredir , değişik uğraşılar sebebiyle yeni tarif deneyemedim:)
Uzun zaman yazamayınca beni merak eden Fatoş Hanım'ın mailiyle birlikte, annemden aldığım ve bir süredir yayınlanmayı bekleyen, onun kadar güzel pişirebileceğimi umut ettiğim bamya çorbası tarifiyle karşınızdayım.
Bamya çorbası , bana göre göre Osmanlı mutfağının şaheser yemeklerinden . Kışın özellikle İç Anadolu bölgesinde-Konya , Kayseri, Eskişehir -çok yapılır.Yazın ipe dizilerek kurutulan minik bamyalar yemeğin ana malzemesidir. Bamyalara çok minik doğranmış kuşbaşı etler eşlik eder. Püf noktası ise pişme esnasında, bamyaların sünmesini önlemek amacıyla , limon suyu eklenmesi.

Malzemeler: 

-50 gr kuru bamya
-150 gr. oldukça küçük doğranmış yağsız biftek
-1 orta boy kuru soğan , çok ince doğranmış
-1 yemek kaşığı tereyağı - (yarım kaşık tereyağı et için - yarım kaşık soğanı kavurmak içi kullanılacak)
-yarım limonun suyu
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı domates salçası
-tuz , karabiber

Yapılışı:
- Bamyaları, elinizde ufalayıp kuru yapraklarının dökülmesini sağlayın. Sıcak suda haşlayarak , süzüp yıkayın , iplerini çıkarın. Bir kenara koyun.
-Diğer tarafta, çok küçük doğranmış etleri, yarım kaşık tereyağı ile tencerede harlı ateşte, et pembeleşinceye kadar 5 dakika çevirin. Üzerine iki bardak kadar sıcak su ekleyip , tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanı , yarım kaşık tereyağı ve salçalarla birlikte pembeleştirin.
-Soğanlı karışımı pişmekte olan etin üzerine koyun, yarım limon suyunu ekleyin.
-Bamyaları ilave edin.
-Tuz ve karabiberi ekledikten sonra orta hararetli ısıda 20 dakika kadar pişirin.








İlginç Bir Kasede Minestrone


Kadın mutfağında ne varsa pişirecekti bu akşam .Çorbasız sofra olmazdı.Bir sanatçı özeniyle incecik doğradı sebzeleri.Havuç, patates, soğan ,sarımsak, fasulye , nohut, kırmızı biber.Sonra domates, zeytinyağı, baharat, şehriye...Başka ne vardı dolapta? Nane, maydanoz, fesleğen , kereviz yaprağı...
Bereketli olsun dedi kapattı kapağını tencerenin.Keşke tüm aile iftarda birarada olabilseydi.Kızı kursundan geç gelecek, eşi muhtemelen trafiğe takılacaktı.Çorba nefis kokular yayarak kaynamaya devam ediyordu. Birden kapı çaldı, bu saatte beklediği biri yoktu ama...Mutfağınızdan gelen bu kokuyla, kendimi kapınızda buldum dedi tanıdık bir yüz . Bir kase iftariyelik alabilir miyim?


İşte böyle kokusuyla , lezzetiyle insanları kendisine çeken bir yemek:Minestrone. İtalyanların belkide makarnadan sonra en çok bilinen yok yok çorbası.
En önemli özelliği malzemelerin bol ve çeşitli kullanılması.Özgürce koyun tencerenize mevsimine göre sebzelerinizi , kaynatın ve içini boşalttığınız somun ekmeğe doldurarak sıcacık çorbanızı için.


Tchibo iftariyelik olarak bu küçük ekmek kasesi içinde çorba sunuyor. Kapağı ve şekliyle çok sevimli bu kepek ekmek ve Tchibo da satılan diğer lezzetleri Cake Studio yapıyor.
Sonbaharda Minestrone
Malzemeler
-1 adet havuç
-1 adet soğan
-1 diş sarımsak
-2 adet kırmızı biber
-1 adet yeşil biber
-2 bardak domates püresi
-2 çorba kaşığı yıldız şehriye
-4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
-1 su bardağı haşlanmış fasulye
-yarım su bardağı haşlanmış nohut
-5 adet küçük patates
-1 adet kabak
-yarım bardak taze barbunya
-1.5 litre su
-maydanoz
-nane
-kereviz yaprağı
-tuz , karabiber

Yapılışı
Tüm sebze malzemeleri küçük küçük küp küp doğrayın. Tencereye yağ, soğan ve sarımsağı ekleyin .Tencerenin kapağını kapatarak pişirin. Sonra domates püresini döküp, şehriye hariç diğer malzemeleri koyup, yarım saat kadar kısık ateşte kaynatın. En son şehriyeleri katın ve 15 dakika kadar pişirin, kıyılmış maydanoz ve nane ile süsleyin.



Düğü Çorbası

Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar.Sevgili Sibel " spor yapmaktan mutfağa giremiyor musun ? "Diye sormuş. Aslında çoluk çocuk sahibi birinin mutfaktan çıkması mümkün değil, paylaşımda bir aksaklık oldu, ama bunu telafi etmek için sanırım pek az kişinin bildiği geleneksel bir yemeği tanıtmak istiyorum.
" DÜĞÜ " Çorbası
Yapımı kolay , yaz mevsimi için hafif, vejetaryen beslenmeye uygun bir yemek. Çok seveceğinize eminim.

Eskişehir 'in Sivrihisar ilçesinde yapılan çorbanın ana malzemesi "Düğü".
Düğü Nedir?
Bulgurun un haline, düğü deniyor bu yörede. Biz de bu güzel tarifi yapabilmek için , düğüyü evimizde elde edebiliriz. İnce bulguru kahve çekme makinasında çekerek un haline getiriyoruz. Yemeğimizin ana malzemesi bu olacak.
Malzemeler- 1 su bardağı düğü
-2 kaşık dolusu un
-4 kaşık zeytinyağı
-yeteri kadar su
-1 adet patlıcan
-5-6 adet domates
-2 adet sivri biber
-1 adet kırmızı biber
-1 baş orta boy soğan
-yarım demet maydanoz
-tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
Servis sırasında:
İsteğe bağlı -Sirke +dövülmüş sarımsak karışımı
veya sarımsaklı yoğurt sos olarak yemeğin üzerine gezdirilir.
Yapılışı
Düğü ve un , bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kimyon eklenerek yeteri kadar su ile hamur haline getirilir. Bu hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.
Diğer tarafta tencereye yağ, ince kıyılmış soğan ve biberler konur. Tencerenin ağzı kapatılarak birkaç dakika pişirilir . Patlıcan ve domates küçük doğranarak tencereye eklenir.Domatesler eriyene kadra pişirilir. 4-5 bardak kaynar su eklenir.Düğüler atılır. En az yarım saat kısık ateşte kapağı kapatılarak pişirilir. Piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz , birkaç tutam kimyon ve kırmızı biber eklenir.Servis sırasında sarımsaklı yoğurt veya sirke eklenebilir. Afiyet olsun.



Yüksük Çorbası ve Kış

Sabah uyandığımda yollar dahil olmak üzere her yer karla kaplıydı. Ankara'ya beklenen kış geldi. Manzaralar çok güzel doğrusu ama sıcak evinizdeyseniz ve kar size mutluluk getiriyorsa...

Benim için mutluluk demek tabii , tatildeyim , evden çıkmak zorunda değilim. Hem ince ince yağan karı seyrederek hem de mutfakta çalışarak zamanımı geçirdim.

Bugünün ana yemeği yüksük çorbası- ve sanırım tek yemeği yanına birkaç salata düşünüyorum.Dikiş yüksüğü kullanılarak yapıldığından bu ismi alıyor.Öncelikle çocuklar için pişirdim ve görüntüsü nedeniyle seveceklerini düşündüm.Yapılışı kolay yalnız hamuru biraz ince açabilseydim daha iyi olacaktı.:)

Malzemeler
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut (eğer içine köfte koymak istemezseniz nohut miktarını artırın)
  • 7 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 2, 5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 küçük yumurta
  • 1/2 su bardağı kıyma
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı salça
  • nane, karabiber
  • 1/2 bardak sumak ekşisi (sumak ekşisi bulamazsanız yerine 3 yemek kaşığı limon suyu ekleyeblirsiniz.)

Yapılışı
  • Unu tuzla karıştırıp ortasına yumurtayı kırın suyu azar azar ekleyerek katı bir hamur yapın.
  • 2-3 dakika yoğurun.
  • Üzerine bez kapatıp 5 dakika dinlendirin.
  • Tezgahı unlayarak 1 milimetre kalınlıkta açın, ve dikiş yüksüğü kullanarak kesin.
  • Kıymaya tuz ve karabiber katıp yoğurun . Fındık büyüklüğünde köfteler yapın.Köfteleri çok az yağda ısıtarak pembeleşinceye kadar kızartın.
  • Diğer tarafta suyu tencereye koyup kaynatın. Nohut ve tuzu katın. Hamurları ekleyin.10 dakika pişirin.Köfteleri ekleyin. 5 dakika daha pişirip, sumak ekşisini ekleyin . Kapağını kapatarak dinlendirin.
  • Nane ve salçayı yağda çevirin çorbanın üzerine gezdirin.Yağa, çorbaya dökmeden önce, biraz su eklerseniz çorbanın yüzeyinde kalır.
Not: Tarif Prof.Dr. Ayşe Baysal 'ın Türk Mutfağından Örnekler kitabından.
Sumak Ekşisi

Adana'lı arkadaşım Meryem Kaya 'nın bana sürprizi. Adana'da doğadan topladıkları sumak ekşisinden getirmiş bana sağolsun.Ben de böylece öğrenmiş oldum. Satın alıp mutfağımızda kullandığımız sumak fotoğrafta gördüğünüz tane tohumların çekirdekleri çıkarılıp çekilmesiyle hazırlanıyor. Çorbada kullanabilmek için bu tohumlar sıcak suda biraz bekletilip ekşisinin çıkması sağlanıyor ve süzüldükten sonra çorbaya ekleniyor.



Kış Hediyesi

Hava öyle sert ki , Ankara 'nın meşhur soğuğu başladı.Üşümüş bir halde eve girince, insan sıcak birşeyler içmek istiyor.Çorba yapmak kesinlikle iyi olurdu.Doğrusu çalışan bir hanım olarak , işten eve dönerken böyle bir kavanoz tutuştursalardı elime , sevinirdim. Tarifi uygular , bu sıcacık, doyurucu çorbayla kışın keyfini çıkarırdım.

Haşlanmış nohut, mercimek, fasulye karışımını kavanoza doldurup ,yanına tarifini iliştirip ,hediye etmek... Öneri bana ait değil."Gifts From The Kitchen" kitabından. Okuduğum zaman 'ne iyi fikir' dedim kendi kendime.Malzemeleri haşladım ve sırayla kavanoza doldurdum , ağzını kapatıp, renkli peçete ve saman iple bağladım, tarifi yazıp ,iliştirdim. Mutfağımdan hediye " kış çorbası karışımı" hazır.

Malzemeler
  • 1 bardak haşlanmış fasulye
  • 1/2 bardak mercimek
  • 1 bardak nohut
  • 2,5 bardak süt
  • 1 bardak domates püresi
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz, karabiber, kırmızı biber, nane
  • yeterince sıcak su
Yapılışı
Unu 2 kaşık zeytinyağı ile kavurun, ılık sütü yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırın.Süt kaynamaya başlayınca domates püresini ekleyin. Kısık ateşte kaynayan karışıma , fasulye- mercimek- nohut eklyerek kaynatmaya devam edin. Sıcak su ilave edin.Tuz , karabiber, kırmızı biber attıktan sonra, ayrı bir kapta 2 kaşık zeytinyağını naneyle ısıtın ve çorbanın üzerine gezdirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder