Geleneksel Norveç Kurabiyesi: Kringla
Bu kelimenin ardında bu kadar enfes bir kurabiye olabileceğini kim düşünebilir. Özgün şekli ve lezzetli olmasının yanı sıra , kuzey Avrupa 'da özel günlerde pişirilen kurabiyenin değişik versiyonları 13. yüzyıla kadar dayanıyor.Tarif buradan. Denediğim hamur çok güzel oldu fakat pişerken fazla kabardı ve yayıldı. ! Yumuşacık , ağızda dağılan kurabiyeler, mutlaka deneyin :)
Malzemeler:
1 cup= 250 ml su bardağı
-4 cup un
-1 yumurta
-1 cup şeker
-1/2 cup tereyağı
-1 cup buttermilk (1 cup süte birkaç damla limon sıkarak elde edebilirsiniz)
-1 paket vanilya
-1 tutam tuz
-1 paket kabartma tozu
-üzeri için çok az tarçın eklenmiş pudra şekeri
- Yumurta, şeker, yağ ve sütü karıştırın. Diğer tarafta, vanilya, tuz , kabartma tozu ve unu karıştırarak sıvı karışımına ekleyin.
-İyice yoğurarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru buzdolabında birkaç saat bekletin.
-Buzdolabından çıkardığınız hamuru tekrar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 30 cm kadar uzatın.
-Özel kringla şeklini verip , tepsiye dizin.
Kestane Kurabiye
Kafkas kestane 'nin ürünü olan kestane unu kestanelerin kurutulup , öğütülmesi ile elde ediliyor ve katkı maddesi içermiyor. Kestane püresi ise şekerli.Bu iki ürünü kullanarak kurabiye yaptım. Kurabiyelerin bir kısmına kestane şekli vermeye çalıştım , ama pişirirken sivri uçlar biraz fazla kızardı, ben 200 derecede pişirmiştim 180 derece kesinlikle daha uygun. Yuvarlak şekil verdiklerim daha güzel pişti. Değişik bir tat . Çocuklarım sevdi , hatta Zeynep 'in ilk ısırıktan sonraki yorumu "Tek kelimeyle nefis!" oldu...
Malzemeler:
-75 gr taze süt kaymağı
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 çay bardağı zeytinyağı
-2 yumurta
-2 yemek kaşığı dolusu kestane püresi
-1/2 çay bardağı pudra şekeri
-3 su bardağı kestane unu
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
- Tüm malzemeleri karıştırarak kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edin.Pudra şekeri kullanmaya özen gösterin.
-Kurabiye hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak, dilediğiniz şekli verin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek 180 C sıcaklıkta 20 dakika kadar pişirin.
Chocolate -Nest Cookie
Malzemeler:
- 1 adet yumurta
-1 +1 /4 cup şeker
-2/3 cup (200 gr taze süt kaymağı + üzeri zeytinyağı ile tamamlanmış) (veya tamamen tereyağı kullanabilirsiniz)
-1 cup beyaz un
-1,5 cup kepekli un
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-1 paket bitter çikolata (üzerini süslemek için)

Yapılışı:
Fırını 180 C de ısıtın. Yağ , şeker ve yumurtayı hamur kabına koyup karıştırın. Vanilya , Kabartma tozu ve unları ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yuvarlayın ve üzerlerini çukurlaştırın.15 dakika kadar pişirin. Pişen kurabiyeler soğuduktan sonra , ortadaki çukurluklara , erittiğiniz bitter çikolatayı,1 tatlı kaşığı kadar dökün.Çikolata donduktan sonra servis yapın.
Masaldan Kurabiyeler
1900 'lü yıllardan beri çikolata üreten Hershey 'in gönderdiği tarifleri zaman zaman deniyorum. "Valantine Day Chocolate Cookie 'de bunlardan biri. Tarifte verilen katı yağ yerine ben taze süt kaymağı kullandım. Tahta çubuklar ise çocukların yediği magnum dondurmalardan sakladıklarım. Üzerlerini esmer şeker serpiştirerek süsledim. Ama sade olanlar daha çok beğenildi.Tarifin orjinalineburadan bakabilirsiniz.
Malzemeler: 14 adet Kurabiye
1 cup=250 ml su bardağı
- 2/3 cup taze süt kaymağı
- 1 +1/4 cup sugar
- 1 yemek kaşığı su
- 1 yemek kaşığı vanilya
- 1 yumurta
- 2 cup un
- 1/2 cup kakao
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 14 adet tahta çubuk
Yapılışı
Fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Hamur kabına kaymak , şeker, su ve vanilyayı koyarak mikserle çırpın. Yumurtayı ekleyin ve çırpmaya devam edin. Sonra un , kakao , tuz ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun .
Hamur sertçe ama ele yapışmayan kıvamda olmalı. Gerekirse, daha iyi şekil alması için buzdolabında dinlendirebilirdiniz. Ben birkaç saat beklettim sonra tekrar oda ısına getirip şekillendirdim.
Hamurdan 1/4 cup lık parçalar alarak yuvarlak şekil verip çubuklara geçirin. 180 derecede ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirin. Fazla pişirmek kurumalarına sebep oluyor. Soğuyan kurabiyeleri esmer şeker serpiştirerek süsleyebilirsiniz.
Gingergirl & Gingerboy
Bu kurabiyeleri İngilizce sınıfı kermesi için hazırladım. Tarif " Craving Cookies " kitabından... Kurabiyelerin pişirilip, süslenmesi ve sunumuna kadar her aşaması zevkliydi benim için. Son olarak kızlarımla birlikte her bir kurabiyeyi küçük jelatin torbalara yerleştirip ağızlarını bağladık. Üzerlerine "gingergirl" , " gingerboy " ve " my sweetheart " yazılı etiketler de yapıştırdım. Böylece görsellikle birlikte İngilizce' ye ilgi çekmeyi de hedefledim.
Tadı nasıl derseniz, çocuklar bu tür kurabiyeleri seviyor; tatlı ve kıtır kıtır...
Kurabiyelere zencefil yerine tarçın ekledim , etkileyici bir kokusu oldu.
*185 gr oda ısında tereyağı
*1 cup şeker (250 gr)
*1 çay kaşığı vanilya(1 paket)
*1 yumurta
*2 1/2 cups un
*1 çay kaşığı tarçın(10 gr)
Yapılışı
Yağ , şeker ve vanilyayı tamamen karıştırıp yumurtayı ekleyin. Unu eleyerek ekleyin. Tarçın miktarını isteğinize göre de ayarlayabilirsiniz. Hamur yumuşak , ele yapışmayan bir hamur olmalı. Fazla yumuşak olursa da verilen miktar haricinde un eklemeyin. Kapalı bir kabın içine koyarak 45 dakika kadar buzdolabında bekletin. Hafif unlanmış tezgahta 3mm kalınlığında açın ve dilediğiniz kurabiye kalıbıyla şekil verin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde 180 C de 10-15 dakika kadar pişirin. Pişen kurabiyeler soğuduktan sonra şeker hamuru ile süsleyebilirsiniz.
Kurabiyeleri ilgi çekecek şekilde isimlendirebilirsiniz...
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Tüm Zamanların En Güzel Kurabiyesi
Bu nefis , zeytinyağı ve kepekli unla pişirebileceğiniz hindistancevizli kurabiyeye "tüm zamanların en güzel kurabiyesi" demekten çekinmedim.İlk kez yediğimde , arkadaşlarla güzel bir sohbeti paylaşıyorduk ve hepimiz kurabiyeleri yapıp getiren Nurşen Er Hanım'a bu nefasetin sırrını sorduk.Tarifini bizlerle paylaştı.Tabii kurabiyeleri tarife küçük değişiklikler ekleyerek :) defalarca denedim. Her zaman beğenildi. Kurabiyelerle arası pek iyi olmayan "birisi " tarafından da sürekli istenince "tüm zamanların en güzel kurabiyesi" olarak ilan etmek geldi içimden.
250 ml lik su bardağı ile:
- 2 yumurta (birinin beyazı üstüne sürmek için ayrılacak)
-1 su bardağı yoğurt
-1 su bardağı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı oda ısısında tereyağı
-2 yemek kaşığı buğday nişastası
-1 yemek kaşığı dolusu hindistancevizi(hamura koymak için)
-1 paket kabartma tozu
-3/4 su bardağı şeker
-4 su bardağı kadar kepek + beyaz un karışımı(Her bir bardağı yoğurarak ekleyin)
Yapılışı
Yoğurma kabına birinin beyazını ayırdığınız yumurtaları, yağları, yoğurdu, şekeri, hindistancevizini ekleyerek karıştırın. Buğday nişastasını ve kabartma tozunu koyup yedirin. Unu yavaş yavaş yoğurarak ekleyin.Ele yapışmayan , kulak memesi kıvamındaki hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak , yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta beyazı sürüp , hindistancevizi serpiştirin. 200 C sıcaklıkta pişirin.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Mesajlar Kurabiyede : Fortune Cookie
Fortune Cookies ilk kez geçen yüzyılın başlarında Amerika'da bir Çinli (rivayete göre Japon da olabilir) restaurant sahibi tarafından keşfedildi. Amerikalılar tatlı yemek istiyordu. Çin mutfağında tatlı çeşidi olmadığından restaurant sahibi ilginç bir keşif yaptı. Kurabiyelerin içine eğlenceli mesajlar yazıyor ve yemeğin sonunda müşterilerine ikram ediyordu.
Çin de ve Japonya da hiç bilinmeyen bu tatlı Amerikada oldukça tuttu.
Ülkemizde de bu kurabiyelerden üreten bir firma var:ForFunFortuneCookie ,İstanbul /Nişantaşında hizmet veriyor. Doğum günü partileri ve düğünler için orjinal mesajlı siparişler verilebiliyor.
Fortune Cookie Nasıl Yapılır?
Öncelikle bilgisayarınızın başına oturup içinizden geçen eğlenceli mesajlarınızı yazın , kesip hazırlayın. Sonra yağlı kağıt serdiğiniz tepsinizin içine 8 cm çaplı daireler( en fazla 3) çizin.
Malzemeler:-2 büyük yumurtanın beyazı
-1/2 çay kaşığı (teaspoon) vanilya extraktı (saf vanilya kullandım)
-1/2 çay kaşığı (teaspoon) badem extraktı (kullanmadım)
-3 çorba kaşığı (tablespoon) zeytinyağı
-8 çorba kaşığı(tablespoon) un
- 1+ 1/2 çaykaşığı (teaspoon) nişasta
-1/4 çay kaşığı (teaspoon) tuz
-8 çorba kaşığı (tablespoon) şeker
-3 çaykaşığı(teaspoon) su
Yapım:
-Fırınınızı 150 C ye ayarlayıp ısıtın.
-Yumurta beyazı, vanilya ve zeytinyağını köpük olana kadar çırpın. Nişasta, su, şeker, tuz ekleyip karıştırın . Unu ekleyin ve kaşıktan kolayca dökülen bir karışım elde edin.
-Yağlı kağıt serip hazırladığınız fırın tepsinize 1 çorba kaşığı kadar alıp 8 cm çaplı daire olacak şekilde yayın.
-Fırından hemen çıkarıp içine mesaj kağıdınızı yerleştirip hızlıca ağzını kapatın ve bir tabak kenarının yardımıyla (fotoğraftaki gibi) iki ucu birleştirin. Açılmaması için muffin kalıbına yerleştirip kurumasını sağlayın .
- Pişirdiğiniz diğer kurabiyelere de soğumadan aynı işlemleri uygulayın. Soğuyanları mikrodalga da ısıtabilirsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
CUMARTESI, NISAN 12, 2008
Elmalı Fırdöndü Kurabiye
Bu kurabiyeleri Kuki House 'da gördüm ve çok sevimli buldum, evde denemeye karar verdim.Tarifi zeytinyağıyla, doğaçlama olarak yaptım. Kurabiyenin tek püf noktası içine sürülen elmayı suyunu çekene kadar pişirmek. Elmalı tatlar listesine giren "fırdöndü kurabiyenin" tarifi çok kolay,yumuşacık , tadı ve kokusu gerçekten nefis.
Malzemeler
Hamuru için:(ölçüde küçük çay bardağı kullanılmıştır, yaklaşık 17 adet kurabiye)
1 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
250-300 gr kadar un(unu yavaş yavaş ekleyin)
yarım paket kabartma tozu
vanilya
Elmalı İç:
4-5 adet elma
1 yemek kaşığı toz şeker
tarçın
Yapılışı:
Öncelikle elmalı içi hazırlayın. Elmaları rendeleyip, bir kaşık toz şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirin, (bu aşama çok önemli elmalı harcın sulu olmaması gerekiyor). Bir kenarda soğumaya bırakın.Tüm hamur malzemelerini karıştırarak kulak memesi kıvamında pürüzsüz bir hamur elde edin.280 gr un miktarı bana tam geldi ama siz unu yavaş yavaş ekleyerek kıvamı tutturun. Hamuru buzdolabında yarım saat kadar bekletin. Sonra dikdörtgen şeklinde ince açarak elmalı içi her tarafına yayın ve rulo şeklinde sarın.Daha kolay kesebilmek için derin dondurucuda en az 20 dakika bekletip , bir parmak kalınlığında parçalara bölün . Tepsiye dizerek 180 C de pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
PAZAR, ŞUBAT 25, 2007
BeZe Neden ve Nasıl Yapılır?

Benim hiç aram yoktur amaa...
" Ellerine sağlık anneciğim ,çok güzel olmuş"...
Cümlesin duymak için yapıyorum... :)
Mutfakta vakit geçiren her anneyi çok mutlu edecek bir söz bu. Beze yapmayı deneyip başarılı olunca tarifini ve püf noktalarını sizinle paylaşmak istedim. Yemesi hoş ,besin değeri olmayan çocukların çok sevdiği bir tatlı... Beze yapımını bilenler kendi tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.
*Beze Yapmanın Püf Noktaları:
-Beze, yumurta akı ve pudra şekeri kullanılarak yapılan bir tatlı.
-Yumurta akları oda sıcaklığında olmalı.
-Yumurta akları hafif ısıtılırsa daha kolay çırpılıp sert kıvama getirirebilir.
-Yumurta akına kesinlikle sarısı karışmamalı.
-Yumurta aklarının kar gibi beyazlaşması için bir tutam tuz veya krem tartar kullanılmalı.
-Şeffaf olan aklar çırpıldıkça sertleşip kar kıvamına gelir, kabı ters çevirdiğinizde dökülmüyorsa kıvam olmuş demektir.
-Beze karışımına birkaç damla limon suyu veya 1- 2 fiske limon kabuğu rendesi konularak yumurta kokusu engellenebilir.
-Yumurta aklarını şekerle katı kıvama gelene kadara çırpmalısınız.
-Şekere bir çay kaşığı nişasta eklenmeli,
-En önemli püf noktası bezeleri pişirebilmek. Ben yüksek ısıda kısa süreli pişrmeyi denedim krem rengi oldu. -Beyaz bezeler elde etmek için, düşük ısıda uzun sürede pişirmek gerekiyor.Fırınınıza göre 50- 80 C de 2- 3 saat pişebiliyor.
Malzemeler-2 yumurta akı (oda sıcaklığında)
-2 çay bardağı pudra şekeri (100 gr.)
- Bir tutam tuz
-1 çay kaşığı nişasta
Yapılışı
Yumurta aklarını karıştırma kabına alın, bir tutam tuz serpin. Nişasta karıştırdığınız pudra şekerini katıp 10 - 15 dakika çırpın. Katı kıvama , kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek hale, geldiğinde olmuş demektir. 1,5 tatlı kaşığı kadar alıp yağlı kağıt serilmiş tepside şekillendirin. 80 C de sertleşip kabarana kadar pişirin. Uzun sürebilir.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
ÇARŞAMBA, KASIM 15, 2006
Çikolatalı Fırdöndü Kurabiye
-Sürpriz bisküvi yemek isteyen elime mum diksin...-Kale kule kapanıyor, elini çeken bisküvi yi-ye-mi-yor
Bizim evde pek sık tekrar ediliyor bu tekerleme, özellikle tatlı birşeyler için söylenmişse elini çekene de pek rastlanmıyor.
Bisküvi yemeği kabul edenler önce görüntüden etkilenip nasıl yapıldığını merak ediyorlar, sızma zeytinyağı ile yapılan sürprizi tadarken de gülüşüyorlar. Fırdöndü ismi de çok komik canım...
Malzemeler-3/4 su bardağı zeytinyağı
-2/3 toz şeker
-1 çay kaşığı vanilya
-1 yumurta
-1+3/4 su bardağı un
-1/4 su bardağı kakao
Yapılışı
Yağ, vanilya, şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Karışımı iki eşit parçaya bölün. Parçalardan birine 1 su bardağı un , diğerine 3/4 su bardağı unla birlikte kakaoyu ekleyin. Kakaolu ve kakaosuz olmak üzere iki ayrı hamur elde edin. 20*30 cm boyunda iki adet yağlı kağıt hazırlayın.
Hamurların herbirini yağlı kağıt üzerine yayın (fotoğraftaki gibi).Buzdolabında 1 saat bekletin. Buzdolabında beklettiğiniz hamurları kakaolu altta kalacak şekilde üst üste koyun yağlı kağıtları çıkarıp rul şeklinde sarın. Rulodan 5mm lik parçalar keserek fırın tepsisine yerleştirin.180 C fırında 10- 12 dakika kurutmadan ve kızartmadan pişirin.Bunlar da ilginizi çekebilir:
SALI, OCAK 31, 2006
Kalpten Kalbe Kurabiye
Sizde sevdiklerinize hediye vermek isterseniz , zevkinize göre seçtiğiniz bir kutu içerisine kurabiye yapıp koymak iyi bir seçenek.Kurabiyenin tarifi " basic cookie dough " olarak geçiyor.Bu kurabiye hamurunu kullanarak hayalinizdeki kurabiyeleri yapabilirsiniz.
Malzemeler
- 1 su bardağı erimiş tereyağı( tereyağı +zeytinyağı karışımı kullanabilirsiniz)(250 gr)
- 1 su bardağı şeker
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 3-4 bardak kadar un(un miktarını yavaş yavaş ekleyerek ayarlayın)
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 2-3 tutam tuz
- Kurabiyeyi iki renkli yapmak için yeteri kadar kakao
- Yağ ve şekeri mikserle karıştırın, yumurta ve vanilya ekleyin.İyice karıştırın.
- Un kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında kolay şekillenen bir hamur elde edin.
- Ben hamurun 1/3 'üne kako ekledim, yarısında eklenebilir.Ayırdığınız hamura kakaoyu yedirene kadar yoğurun.
- Kakaolu ve kakaosuz olarak iki parça olan hamurunuzu 10 dakika buzdolabında dinlendirin.
- Kendinize geniş bir çalışma alanı oluşturun. Buzdolabından çıkardığınız hamurları (kakaolu ve kakaosuz) ayrı ayrı yarım cm kalınlığında açın.
- Herbir hamurdan eni 1 cm'den fazla olmamak şartıyla uzun şeritler kesin. Bu şeritleri "kakaolu+kakaosuz+kakolu....şeklinde yan yana dizerek yeni bir hamur oluşturun, merdaneyle düzeltin.
- Kalpli kurabiye kalıbıyla kesip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
- Yapabildiğiniz kadar çizgili kurabiye yaptıktan sonra artan hamurları karıştırıp (mecburen) tekrar açın . Aynı işlemleri tekrarlayın.
- Kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırında 190 C (375 F) de , üzerini kızartmadan pişirin.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
PERŞEMBE, ARALIK 29, 2005
Siyah- Beyaz Kapler

Sevgiyi göstermenin bir yolu...Çoğu zaman hayatın koşuşturmasında ifade etmeyi ihmal ettiğimiz sevgilerimiz. Bu çikolatalı kurabiyelerin zararsız lezzetleri, karşımızdaki insanı ne kadar sevdiğimizi perçinleyecek. Sevgi ertelemeye gelmez , doğru mutfağa sevgi kurabiyeleri yapmaya...
Malzemeler
- 125 gr yumuşak tereyağı
- 1 yumurta
- 3/4 cup şeker (170 gr)
- 4 cup un (250 gr)
- yarım paket kabartma tozu
- 1 /4 bardak süt ( 60 ml)
- 100 gr bitter çikolata (süslemeke için)
- Tereyağı ve şekeri karıştırıp iyice yoğurun.Yumurta ve sütü ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
- Unu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
- Hamuru yaklaşık yarım cm kalınlığında açın ve kalp kalıplarıyla şekil verin.
- 180 C fırında 10 dakika , üzerini kızartmadan pişirin.
- Bitter çikolataları benmari usulüyle eritin.Eriyen çikolatayı biraz sulandırın. Soğuyan kurabiyelerin herbirinin yarımını çikolataya bulayarak buzdolabında soğutun. Sevdiklerinize ikram edin. Afiyet olsun.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
SALI, EYLÜL 20, 2005
Dört Mevsim Kurabiyesi
Kış hazırlıkları hızla devam ediyor evlerimizde. Peki bu hazırlıklara bir de kurabiye yapımını eklemeye ne dersiniz?. Malum önümüz Ramazan, sonra bayramlar , yılbaşı ve uzun gece sohbetleri bizi bekliyor. Kurabiyemiz lezzetinin yanında , çok dayanıklı . Uygun saklama koşullarında aylarca bekletseniz de nefasetini kaybetmiyor. Ağzı sıkıca kapalı bir cam kavanoza koyarak , ister oda sıcaklığında, ister buzdolabında bekletin . Yeriniz varsa derin dondurucuya koyun . Canınız istediğinde veya ani gelen misafirinize hemen çıkarın . Çözülmesini beklemenize bile gerek yok.
Dilerseniz şık kavanoz veya kutularda sevdiklerinize hediye edin.

Malzemeler
Yapılışı
Önce hamur yoğurma kabınızda yumurta ve şekeri karıştırın. Sırasıyla zeytinyağı, limon suyu ve nişastayı ekleyin. Unu kabartma tozuyla birlikte eleyerek yavaş yavaş aktarın. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurun 1/3 ünü ayırıp 2 yemek kaşığı kakao ekleyerek yoğurun. Merdane ile yarım cm kalınlığında açtığınız hamurlara dilediğiniz şekilleri vererek, üzerine fırça yardımıyla yumurta akı sürün .Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinizde 175 C de pişirin.

Not: Hanifecim bu kurabiyeler EGE içindi. Ama yanlış adrese gitti. Özellikle E - G - E harflerini şekillendirip kurabiyeleri pişirirsen çok çok memnun olurum :))
Dilerseniz şık kavanoz veya kutularda sevdiklerinize hediye edin.

Malzemeler
- 125 gr zeytinyağı(3/4 su bardağı )
- 2 yumurta (1 'nin beyazı üzerine)
- 3/4 bardak şeker
- 200 gr buğday nişastası
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 paket kabartma tozu
- aldığı kadar un (yaklaşık 2, 5 su bardağı elenmiş un)
Yapılışı
Önce hamur yoğurma kabınızda yumurta ve şekeri karıştırın. Sırasıyla zeytinyağı, limon suyu ve nişastayı ekleyin. Unu kabartma tozuyla birlikte eleyerek yavaş yavaş aktarın. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurun 1/3 ünü ayırıp 2 yemek kaşığı kakao ekleyerek yoğurun. Merdane ile yarım cm kalınlığında açtığınız hamurlara dilediğiniz şekilleri vererek, üzerine fırça yardımıyla yumurta akı sürün .Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinizde 175 C de pişirin.

Not: Hanifecim bu kurabiyeler EGE içindi. Ama yanlış adrese gitti. Özellikle E - G - E harflerini şekillendirip kurabiyeleri pişirirsen çok çok memnun olurum :))
SALI, AĞUSTOS 30, 2005
Yeni Dostlar

Şimdi de sanal ortamda gezinmekten kendimi alamıyorum. Komşularım yaptıklarınız pek güzel, yemek etkinliğini kaçırdım ama telafi etmeye çalışacağım.
Sevgili Sibel'in " Sakızlı lorlu kurabiyesi" ayağımın tozuyla mutfağımda denediğim ilk tat oldu. Yetmedi bir daha denedim, komşuya , anneme kuzenime derken hiç kalmıyor. Muhteşem bir tat ve güvenilir emin olun bana göre Güler'inkinden daha güzel. Ben de bir zaman oradan tarif alma girişiminde bulunmuştum ama biz bize yeteriz:). Şimdi sırada Nohut mayalı ekmek var çok merak ediyorum.Ne iyi ettinde açtın şu kahveyi inan çok sevindim.
Buradan yeni dostlara merhaba:Tırmık İzi( Handan Demiralp)
Pastacı(Burcu)
Paylaşılan Tatlar(Banu)
Lezzetin İzinde (Başak)
Bir Tutam Baharat
Yeşim'in Mutfağı
Ve geç de olsa yayınlıyorum: Sevil Özer'in "Yemek Günlükleri Kullanıcı Anketine" katılalım.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
PAZARTESI, HAZIRAN 27, 2005
Ayşe 'nin Kurabiyesi
- Annecim, sana çok güzel bir kurabiye tarifi yazdıracağım, hemen kalemini defterini al,
- Ayşecim sen bu tarifi nereden öğrendin,
- Ben kendim buldum, köpek ve ayıcık ailesine pişirdim çok sevdiler...
- Peki , söyle hemen yazıyorum o zaman.
-Süt , zeytinyağı, şeker, yumurta ve un, hepsini karıştıracağız. Hamur yapacağız.Sonra küçük oklavamızla açıp, kalıplarla şekil vereceğiz.Üzerine çikolata koyacağız, pişireceğiiiz.
- Hadi mutfağa gidelim yapalım bu tarifini,
- Yaşasın! Çok güzel olacak.
***************************************************
1 çay bardağı süt, 1 yumurta , 1 çay bardağı zeytinyağı,2 çay bardağı pudra şekeri, aldığı kadar un, üzerini süslemek için damla çikolata.Malzemeleri kullanarak hamuru yoğurdum . Kızların eline verdim.

Önde kalıpla kurabiyeleri hazırlayan Ayşe.Arka planda Zeynep oklavayla hamur açıyor:) Küçük oklavamız 1 tane olduğu için bu konuda minik! bir tartışma yaşandı. Ama Ayşe aşçıbaşı olarak ağırlığını koydu.Bana sadece tepsiye dizme işi düştü.Tabii bulaşık işinden hiç bahsetmeyeyim.

Bugün aynı kurabiyeleri Carrefour'da görünce şaşırdım. Tatmadım ama görünüşleri aynı idi. Ayşe oyun oynarken gerçekten kurabiye yapıverdi. Büyüdüklerini farkettim...
- Ayşecim sen bu tarifi nereden öğrendin,
- Ben kendim buldum, köpek ve ayıcık ailesine pişirdim çok sevdiler...
- Peki , söyle hemen yazıyorum o zaman.
-Süt , zeytinyağı, şeker, yumurta ve un, hepsini karıştıracağız. Hamur yapacağız.Sonra küçük oklavamızla açıp, kalıplarla şekil vereceğiz.Üzerine çikolata koyacağız, pişireceğiiiz.
- Hadi mutfağa gidelim yapalım bu tarifini,
- Yaşasın! Çok güzel olacak.
***************************************************
1 çay bardağı süt, 1 yumurta , 1 çay bardağı zeytinyağı,2 çay bardağı pudra şekeri, aldığı kadar un, üzerini süslemek için damla çikolata.Malzemeleri kullanarak hamuru yoğurdum . Kızların eline verdim.

Önde kalıpla kurabiyeleri hazırlayan Ayşe.Arka planda Zeynep oklavayla hamur açıyor:) Küçük oklavamız 1 tane olduğu için bu konuda minik! bir tartışma yaşandı. Ama Ayşe aşçıbaşı olarak ağırlığını koydu.Bana sadece tepsiye dizme işi düştü.Tabii bulaşık işinden hiç bahsetmeyeyim.

Bugün aynı kurabiyeleri Carrefour'da görünce şaşırdım. Tatmadım ama görünüşleri aynı idi. Ayşe oyun oynarken gerçekten kurabiye yapıverdi. Büyüdüklerini farkettim...
Bunlar da ilginizi çekebilir:
PAZAR, MART 27, 2005
Kurabiye Canavarları İş Başında
Kurabiye canavarları mutfağa yerleştiler.Biz hamur isteriz , kurabiye isteriz diye tutturdular. Durum çok ciddi olunca geçen hafta Sibel'in hatırlattığı pekmezli tariflerden yapmaya karar verdim.Kurabiyelere yıldız , kelebek, kalp şekli verince canavarları sakinleştirmek mümkün oldu:))

Pekmezli kurabiyeler 100% besleyici özelliğe sahip ve lezzetli. TarifiDoygunTam Buğday Unu paketinde buldum. Kurabiyelerin üzerini SevgiliDilek 'in yaptığı glazürle kapattım. Glazüre fazladan çilek ve süt ekledim. Tabağı süslerken derin dondurucudaki frambuaz ve çilekleri kullandım.
Malzemeler

Malzeme listesini yarı yarıya kullandım ve bir tepsiyi doldurdu.Esas tarif iki tepsilik. Kurabiyelerin pişmeden önceki hali...
Yapılışı
Yumurta , zeytinyağı ve pekmez iyice karıştırın.Yoğurt ekleyerek tekrar halledin. Kalan malzemeleri teker teker ekleyip karıştırın. Alabildiği kadar tam buğday unu ilave edilip , yoğurun. Hamuru yarım cm. kalınlığında açıp , sekillendirin.Yağlanmış tepsiye dizin. 175 C de pişirin. Pişirirken başından ayrılmayın çok çabuk pişiyor. Fırından çıkarıp iyice soğuduğuna emin olduktan sonra çilekli glazür hazırlayıp üzerine sürün. Frambuaz ve kivi ile süslediğiniz tabakta servis yapın.
Glazür İçin:Glazürü pudra şekeri , limon suyu , çilek ve çok az süt ile göz kararı hazırladım. Önce, derin dondurucudan çıkarıp hemen sıcak suyun altına tutarak yumuşattığım çilekleri minik minik doğrayıp , limon suyu ve süt ile mixerden geçirdim.Sonra pudra şekeri ekleyerek karıştırmaya devam ettim.

İnanılmaz ama tabaktakilerin hepsi hızlıca bitirildi. Fotoğrafı zor çektim!

Pekmezli kurabiyeler 100% besleyici özelliğe sahip ve lezzetli. TarifiDoygunTam Buğday Unu paketinde buldum. Kurabiyelerin üzerini SevgiliDilek 'in yaptığı glazürle kapattım. Glazüre fazladan çilek ve süt ekledim. Tabağı süslerken derin dondurucudaki frambuaz ve çilekleri kullandım.
Malzemeler
- 2 adet yumurta (1 adet kullandım)
- 1 çay bardağı zeytin yağı (1/2 çay bardağı koydum)
- 2 çay bardağı pekmez (1,5 çay bardağı ekledim)
- 1 çay bardağı yoğurt (1/2 çay bardağı koydum)
- 3- 3.5 su bardağı tam buğday unu (alabildiği kadar un)
- 1 paket kabartma tozu (1/2 paket kullandım)
- 1 tatlı kaşığı tarçın (çok az koydum)
- 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz (iyice çekilmiş ceviz kullandım)
- 1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm , önceden ıslatılıp süzülmüş ( kurabiye içinde sevmedikleri için hiç koymadım)
- 1 adet portakal (limon) kabuğu rendesi (aynı miktarda koydum)

Malzeme listesini yarı yarıya kullandım ve bir tepsiyi doldurdu.Esas tarif iki tepsilik. Kurabiyelerin pişmeden önceki hali...
Yapılışı
Yumurta , zeytinyağı ve pekmez iyice karıştırın.Yoğurt ekleyerek tekrar halledin. Kalan malzemeleri teker teker ekleyip karıştırın. Alabildiği kadar tam buğday unu ilave edilip , yoğurun. Hamuru yarım cm. kalınlığında açıp , sekillendirin.Yağlanmış tepsiye dizin. 175 C de pişirin. Pişirirken başından ayrılmayın çok çabuk pişiyor. Fırından çıkarıp iyice soğuduğuna emin olduktan sonra çilekli glazür hazırlayıp üzerine sürün. Frambuaz ve kivi ile süslediğiniz tabakta servis yapın.
Glazür İçin:Glazürü pudra şekeri , limon suyu , çilek ve çok az süt ile göz kararı hazırladım. Önce, derin dondurucudan çıkarıp hemen sıcak suyun altına tutarak yumuşattığım çilekleri minik minik doğrayıp , limon suyu ve süt ile mixerden geçirdim.Sonra pudra şekeri ekleyerek karıştırmaya devam ettim.

İnanılmaz ama tabaktakilerin hepsi hızlıca bitirildi. Fotoğrafı zor çektim!

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder