4 Nisan 2011 Pazartesi

pizza

Pizza House'dan

Pek çok kişi gibi bende pizzayı sadece yemeyi değil, yapmayı da severim. Sabah işe gitmeden önce 15 dakika içerisinde hamuru hazırlar ağzını kapatırım. Akşam geldiğimde mayalanıp iki katına çıkmış olan hamuru yoğurup stres attıktan sonra hemen pizzaya dönüştürürüm ki pizzamın üst malzemesi mutlaka peynir ve sebze içerir.Pizza hazırlamayı bu şekilde pratikleştirmekten çok memnunum. Şimdilerde pizzacılar vejetaryen çeşitlerini çoğalttılar, eskiden sade (kaşarlı , domatesli) pizzanın dışında alternatif olmazdı. Pizza hamurunun tarifi Çayyolu Pizza House 'dan Dursun Usta 'ya ait. Pizza House 'da tüm pizzalar sızma zeytinyağı ve geleneksel usulle hazırlanıyor ve tarif bizzat pizza ustasından alındığı için önemli...

Ispanaklı Pizza
En sevdiğim pizza.Üst malzeme, mozarella, beyaz peynir, biraz kaşar, küçük doğranmış kırmızı biber,kuzu ıspanak yaprakları
Pizza Hamuru malzemeleri:
1 kg. Un
25 gr tuz- 25 gr şeker
56 gr sızma zeytinyağı
1/2 kg su
10 gr yaş maya
Pizza hamuru yapılışı: Suyun bir kısmıyla, şekeri ve tuzu ekleyerek mayayı eritin. Maya köpük küpük olunca, un, suyun kalanı ve yağı ekliyerek çok yumuşak bir hamur yapın. 10 dakika dinlendirdikten sonra tekrar yoğurun , elastik bir hamur elde edin. Üzerini kapatarak en az 1 saat mayalandırın.Mayalanan hamurun gazını alıp, 10 eşit parçaya bölün . Her birinden 1 adet pizza olacak.İstediğiniz kalınlıkta açın.
Pizza Sosu:
4-5 adet domates blenderden çekilir ve 200 gr. hazır domates püresi ile karıştırılır.2 diş ezilmiş sarımsak , 1 'er tatlı kaşığı reyhan, fesleğen, sızma zeytinyağı, pulbiber, karabiber, tuz eklenir. Bu karışım pişmemiş pizza hamurunun üzerine sürülür.Önceden ısıtılmış fırına konur . Pişmeye yakın dilediğiniz pizza üst malzemesini koyun.

Pırasalı Pizza
Mozarella , beyaz peynir, biraz rende kaşar, ince doğranmış pırasa halkaları, kiraz domates, üzerini süslemek için acı biber turşusu.


Pazar Gününe Özel


Pazar gününü iki küçük çocukla birlikte mutfakta geçirmek başlangıçta zevkli gözüksede , sonuçta bazı şeylerin ters gidebileceğini göze almak gerekiyor.Bir hamura altı elin birden girdiğini varın siz hayal edin... Neyseki pizza oldukça başarılı oldu. Yalnız büyük bir istekle başladığım ve küçük küçük hayal ettiğim elmalı kuru üzümlü diyet kurabiyeler, yeterince sabrım kalmadığı için büyük , hatta iri iri oldular. Acaba çocuğu olan herkes aynı durumda mı yoksa benimkiler mi çok meraklı. Neyse hayırlısı...

Kaşar Peynirli Pizza
Aşağıdaki malzemelerle fotoğraftaki gibi iki adet pizza çıkıyor.
Malzemeler
  • 2 bardak un
  • 2 bardak kadar kaşar peyniri rendesi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 kaşık zeytinyağı
  • 2 adet domates
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 20 gr. yaş maya
Yapılışı

Unu eleyerek , ortasını açın mayayı koyarak 1 kahve fincanı ılık su ile eritin. Üstünü kenarda kalan unla kapatın. Un yığını yer yer çatlayınca ortasına yağı koyup , kenarlara tuz serpip, 1,5 kahve fincanı ılık su ile yoğurun. Üzerine nemli bez örtüp mayalanmaya bırakın. Çok düşük ısıda fırına koyunca daha çabuk mayalanıyor. Mayalandıktan sonra ikiye bölün. 0,5 cm kalınlığında yuvarlak açın. Ben kilitli pasta kalıbının altına yaydım. Koyacağınız kabı yağlayın.İyice yaydıktan sonra kenarları içe doğru kıvırın. Ortasına bol kaşar peyniri serpin. Yumurta sarısı sürün( kaşar yapıştığı için bu biraz zor oluyor). En sonunda domatesi küçük küçük doğrayıp serpin. 175 C' de pişirin.

Zeynep pizza piştikten hemen sonra yemeğe başladı...

Kuru Üzümlü Elmalı Kurabiyeler

Hemen herkes gibi, bende elmalı her türlü tatlıyı seviyorum. Aslında 'iriliklerinden ' dolayı yayınlamayacaktım ama, ev halkının genel olumlu kanaati sebebiyle fikrim değişti. Ortada kıvrık gözüken Ayşe 'nin işi. Bu kurabiyeye diyet elmalı üzümlü kurabiye diyorum , çünkü yağdan fakir ve esas tarifinde hamurunda hiç şeker yok üstüne pudra şekeri serpiliyor. Ben üzerine ceviz veya hindistan cevizi kullandığım için hamuruna bir miktar şeker koydum. İçine elmayla birlikte kuru üzüm de katılıyor ve bence şeker eklemeksizin yerince tatlı oluyor ama kilo probleminiz yoksa içine de biraz şeker ekleyebilirsiniz.
Malzemeler
  • 3/4 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı yoğurt(katı)
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta akı
  • aldığı kadar un(3-3,5 su bardağı)
  • hindistan cevizi ve dövülmüş ceviz
İçi : 4 adet Amasya elması, 3 yemek kaşığı kuru üzüm, 2 tatlı kaşığı tarçın, isteğe bağlı şeker.

Yapılışı
Önce içi hazırlayın. Elmaları rendeleyip,kuru üzümle birlikte tencereye koyun, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin tarçın ekleyip, soğuması için bir kenara bırakın. Diğer tarafta, zeytinyağını, yoğurdu, şekeri ve vanilyayı iyice karıştırıp, bu karışıma unu ve kabartma tozunu
eleyerek hamur haline getirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yassıltıp ,iç koyup kapatıp, kapalı yeri alta gelecek şekilde üstünü yumurta akına batırıp hindistan cevizi veya dövülmüş cevize bulayarak yağlanmış tepsiye dizin. 175 C pişirin. Bende 16 adet çıktı(kızlarımın yaptıkları hariç). Siz daha fazla çıkartabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder