4 Nisan 2011 Pazartesi

İtalyan Yemekleri (10)

Ciabatta Ekmeği ve Pesto Soslu Yaz Salatası


Neredeyse 2 aydır uğraşmamıza rağmen , tadilat işlerinin zamanında bitememesi nedeniyle taşınamadık. Bu gidişattan dolayı , taşınmanın ne zaman olacağı da belirsiz. Belirsizlikte insanı çok sıkıyor. İşlerin bitmesi için başka insanlara bağımlı olmak ve onlarında sizin kadar duyarlı olmaması herşeyi zorlaştırıyor. Bu arada yarı toplanmış, karmakarışık bir evde hayat devam ediyor.
Zeytinyağı ile çok özdeşleşen bir ekmek çeşidi olan İtalyanların Ciabatta ekmeğini , bunca karışıklığın içinde kolay ve başarılı bir şekilde uygulayabildim.
Tarifi "Le petit Brioche" blogunda buldum , oldukça pratik bir tarif ve sonuç memnuniyet verici.
Ciabatta Ekmeği Yapmanın Püf Noktaları:
-Uzun bir ilk mayalama süreci olmalı, 24 saat kadar veya daha fazla. Hamura şekil verildikten sonra ise daha kısa ikinci mayalama yapılmalı.
- İlk mayalamaya bırakacağınız ekmek hamurunuz çok yumuşak, hatta cıvık , tamamıyla ele yapışan bir hamur olmalı.
-Mayalama sonrası yoğuracağınız hamurunuzda ele çok yapışmasada oldukça yumuşak olmalı.
-Hamura şekil verildikten sonra fırın içinde hamur tekrar mayalanmalı.
-Pişmeye yakın, fırın içine küçük bir kapla su konmalı ki , oluşan nemle birlikte , ince sert kabuklu , içi yumuşak ciabattalar olsun.
-Aşağıdaki tariften elde edeceğiniz hamuru ikiye bölün , ince dikdörtgen şeklinde açıp , uzun kenarları üst üste katlayarak şekil verin.Ciabatta İtalyanca terlik demek, şekil verirken bunu düşünebilirsiniz.
Ciabatta Ekmeği
1 cup = 250 ml su bardağına eşittir.
Malzemeler: 
-1 +2/3 cup ılık su
-1,5 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
-3+ 2/3 cup un (500 gr kadar un)
-2 ,5 çay kaşığı kuru maya

Yapılışı:
-Mayayı , şeker ve tuz ekleyip , ılık su ile karıştırarak çözünmesi için bir süre bekletin.
-Zeytinyağı koyup , unun 3 cup kadarını kullanarak hamuru yoğurun. Çok yumuşak, ele çokça yapışan bir hamur olacak. Üzerini örterek bir gece hatta daha fazla süre mayalanmaya bırakın.
-Mayalanmış hamurunuza kalan unu yavaş yavaş ekleyerek , yine yumuşak bir hamur elde edecek şekilde , ele yapışmayan bir hamur yapın.

-Ekmek hamuruna, tepsinizde şekil vererek fırına koyun .Benim ekmeğim biraz büyük oldu. Siz hamuru ikiye bölerek dikdörtgen şekil verip, iki kerede pişirebilirsiniz.

- Ekmek hamurunu tekrar mayalamak için fırını 50 C ayarlayarak 10-15 dakika kadar fırın içinde bekletin.

-Kabaran ekmek hamurunu 230 C de 30- 40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Püf Noktası: Pişmeye yakın fırın içine küçük bir kapta bir miktar su koyarsanız , ekmeğinizin kabuğu ince kıtır, içi yumuşacık olur.


Ciabatta Ekmeğiyle Pesto Soslu Domates Salatası Çok Güzel Olur
Bu Ağustos sıcağında tüketilebilecek en güzel yiyecek: Salata. Kiraz domateslerle , körpe ıspanak yapraklarıyla, kekik, fesleğen , dilediğiniz tür peynir ve isterseniz pesto sosla ya da zeytinyağı +limonla salatanızı hazırlayabilirsiniz.


İstanbul 'da Risotto Pişirmek ! TEFAL NutriCook Etkinliği

İstanbul benim için maceralar şehri... Tefal 'in MSA 'da düzenleyeceği etkinliğin davetini almam , Ankara 'dan İstanbul'a gitmek için harika bir bahane oldu . Önce Karaköy-İstinye sahil yolu boyunca ilerledik, boğazı doyasıya seyrettik ,sonra hep merak ettiğim İstinye Park 'a uğradık. Mağazalara girip çıkarken birden Ayşe'yi kaybetim , Zeynep beni oyalarken Ayşe "Anneler Günü Hediyesi " almak için bir mağazaya girmiş. Çıkışta arabayı uzun bir süre park yerinde bulamadık . Son çare yeniden tüm İstinye Park'ı dolaşıp ilk girdiğimiz kapıdan parka çıktık , neyse ki araba bulundu . MSA'yı bulmak içinse yaklaşık 10 kişiye yolu sormak ve plaza bölgesinde birkaç tur atmak gerekti.
İşte MSA 'dayız. Çok sıcak bir ortam . Önce Emrah Bey ve Ömer Bey bize actifry ve NutriCook düdüklü tencereyi tanıttı. Yıllardır Tefal düdüklü tencereyi kullananlardan çok olumlu sözler duyduğum için , NutriCook'u merak ediyorum.

Actifry'ı evde sık sık kullandığım için Zeynep alışkın. Biber kızartmasını o yaptı. Bu arada actifry boyut olarak büyümesede iç hacmi genişlemiş . Artık 1,5 kilo patates kızartılabiliyor. Şef Aykut Bey eşliğinde arnavut ciğeri pişirdik, müthiş oldu.
NutriCook 'da Risotto 
NutriCook 'ta risotto pişireceğimizi duyunca şaşrdım. İtalyan mutfağının en zor yemeği...Pirinçleri "al dente " tutturmak zor mu zordur. Tarifi çok basit gözükse de olması gerektiği gibi pişirmek hüner ister. Yani bizim pilavlar gibi kapağını kapatıp tutmasını beklemek mümkün değil. Şef Aykut Bey'in yönlendirmesiyle malzemelerimizi NutriCook 'a koyuyoruz. Kapağını kapatıp 8 dakika sonra açıyoruz. Tereyağı ekleyip karıştırıyoruz. Risotto hazır. Servis tabağına döküp, tüm tabağa yayılması için , tabağın altına hafifçe vuruyoruz. İnanılmaz ama gerçek 8 dakikada zahmetsiz ve olması gerektiği gibi risotto !

Porcini Mantarlı Risotto
Malzemeler:
-300 gr arborio (risotto) pirinci
-80 gr parmesan peyniri rendesi
-80 gr kuru porcini mantarı
-1.2 litre tavuk suyu
-1 adet soğan
-100 ml elma sirkesi
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-30 gr tereyağı
-tuz ve karabiber
Yapımı:
Zeytinyağı ile birlikte ince doğranmış soğanla birlikte pirinci NutriCook 'a koyun, pirinçler saydamlaşıncaya kadar harlı ateşte çevirin. Tavuk suyunu ekleyip kaynayınca , mantar ve elma sirkesini koyup , iyice karıştırıp NutriCook 'un kapağını kaptın . 8 dakikaya ayarlayın. . Pişme işlemi tamamlanınca , kapağı açın ve tereyağı ile parmesan peynirini ekleyin. Tuz ve karabiber koyup sıcak servis yapıp , hemen tüketin.
Tüm Tefal ekibine ve MSA çalışanlarına başarılı organizasyondan ve göstermiş oldukları ilgiden dolayı sonsuz teşekkürler.


"Yemekteyiz" İlter Bey 'in Menüsü ve Tarifleri

Yemekteyiz yarışmasında İlter Bey, İtalyan yemek tarifleri verdi.

İlter Bey sofrasının başına zeytinyağı şişelerini yerleştirdi ve tüm yemeklerini zeytinyağı ile hazırladı.İtalyan mutfağını iyi bildiğini söylüyordu. Benim de ilgi alanıma girdiği için tariflerini dikkatle takip ettim ve faydalanmak istedim. Bu tariflerin başarılı olduğuna inanıyorum ve denemek üzere buraya kaydediyorum.
Bruschetta
Benim daha önce denediğim ve çok sevdiğim bir tarif. İlter bey vakfıkebir ekmeğini tost makinesinde ısıttıktan sonra , sıcak ekmeğin üzerine sarımsak sürdü. Sarımsak eriyerek tüm aromasını ekmeğe geçirdi. Çok ince doğranmış domatesleri, fesleğenle ve sızma zeytinyağı ile karıştırıp ekmeklerin üzerine sürdü.
Parmigiana
Bu tarif patlıcan ve mozarella peyniri ile yapıldı. Tadanlar patlıcanların yumuşak olmadığını söyledi ama genelde beğenildi.
Malzemeler: 
1 adet tabanı olmayan yuvarlak kalıp
1 adet bostan patlıcan
mozarella peyniri
fesleğen yaprakları
4-5 adet domates
Yapılışı
Kalıp , yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine konur.Patlıcan alacalı soyularak boydan ince ince dilimlenir ve tost makinasında kızartılır.Kalıbın kenarlarına dizilir.Mozarella peyniri doğranır. Fesleğenle birlikte mozarella peyniri kalıbın ortasına doldurulur. Üzeri tuzlanmış domatesle ve patlıcanla kapatılır. Tekrar fesleğenli mozarella konup , parmesan eklenir, patlıcanla kapatılır. En üste parmesan ve zeytinyağı konur. Kenardaki patlıcanlar kapatılır ve fırına verilir.
Fırında Patates
Patatesler doğranarak, biberiye, bol tuz ve sızma zeytinyağı ile birlikte fırınlanır.
Yeşil Soslu Kalın Erişte
Kalın erişte pişmemiş bulunsada sosundan dolayı herkes tarafından yendi.Yeşil sosu en kısa zamanda denemek istiyorum.
Yeşil Sosun Yapımı:
Ayıklanmış körpe ıspanak yaprakları,fesleğen, 5 kaşık parmesan peyniri, sızma zeytinyağı, tuz ve kuşkonmaz başı rondoya konur ve halledilir.Servis tabağına alınır.
Akdeniz Salatası
İlter Bey 'in Akdeniz salatası ,ince doğranmış marul, maydanoz, roka üzerine serpiştirilmiş peynir ve arpacık soğanı turşusundan oluşuyor. Tabii sızma zeytinyağı ve tuz da kullanıldı.
Mantar Soslu Bonfile
İlter Bey'in iddialı bir yemeği.Ama misafirler tarafından hiç olumlu yorum almadı.
Bütün bonfile eti üzerine biberiye ve sarımsak konur. Bonfile üzerine bir limonun suyu, sızma zeytinyağı, tuz, karabiber gezdirilir.Strech film 'e sarılarak buzdolabında 3 saat dinlenmeye bırakılır. Terbiye edilen bonfile bütün olarak tavaya konur.Pişen bonfile dilim dilim kesilir ve tavaya dizilir.Tekrar pişirilmek üzere ateşe konur.
Mantar Sos
Bir adet soğan , zeytinyağı ile kavrulur.Karabiber, muskat ve sarımsak parçaları eklenir.Mantarlar yerleştirilir. Son olarak balsamik sirke konup altı kapatılır.
Acı Sos
Pul biber , ince doğranmış sarımsak, kızdırılmış sıvı yağ ve sirkeden oluşuyor.
İlter Bey'in Tiramisu Tarifi
İlter Bey'in en iddialı tarifi. Denemeye değer...
Malzemeler:
1 paket kedi dili bisküvi
1 kutu (400 gr) mascarpone peyniri
4 yumurta
6 çorba kaşığı şeker
kahve, su
Yapılışı
Yumurta sarıları ve beyazları ayrı kaplara konur. Yumurta sarılarına 3 çorba kaşığı şeker eklenir ve çırpılır. Sonra mascarpone peyniri konur ve iyice halledilir.
Yumurta beyazları köpürene kadar çırpılır.3 çorba kaşığı şeker eklenip tahta kaşıkla karıştırılır.Sulanabileceği için çok yavaş karıştırmak gerekir.Yumurta sarısı karışımı ile yumurta beyazı karışımı birleştirilip , tahta kaşıkla yavaşça karıştırılır. Servis kabına kedi dili bisküvileri, düz kısımları üste gelecek şekilde yerleştirilir. Pişirilen kahve sıcak olarak bisküvilerin üzerine gezdirilir ve ıslatılır. Krema bisküvileri kapatacak şekilde dökülür. Üzerine bir sıra daha bisküvi dizilir ve sıcak kahve ile ıslatılır.Krema dökülür ve bisküviler kapatılır.En üste kakao elenir ve buzdolabına kaldırılır.


Fransız Sosunda İtalyan Fettucini

Makarnayı en sevilen yemek olarak ilan etmekte mahsur yok sanırım. Türlü biçimlerde kesilmiş makarnayı, çeşitli soslar uydurarak yemek gerçekten keyifli oluyor. Makarnayı evde kesmek , hamurunu yoğurup, açıp , şekillendirmek ise en az yemek kadar keyifli. Bugün kızlarla "fettucini" makarna yapmak için uğraş verdik. Hamuru yoğurmak, açmak ve rulo haline getirmek benden, ruloları açıp kurutma bezine sermek ise kızlara ait oldu. 8 ve 10 yaşında iki kızla mutfakta çalışmak , benim iş yükümü kısmen azaltan , onları ise hem sorumluluğa alıştıran, hem de hep birlikte güzel zaman geçirmemize sebep olan bir aktivite.
Fransız sos tarifi ise Fransa'nın Provence bölgesine ait, çeşitli otlar içeren bir domates sosu. Sosu makarnanızı pişirmeden hazır edin.
Fettucini 
Malzemeler:
-3 su bardağı un
-1 yumurta
-1 çay kaşığı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı tuz
-yarım su bardağı su (gerekirse daha fazla)
Yapılışı:
Elediğiniz unun ortasına bir çukur oluşturup yumurtayı kırın.Yağ ve tuzu katın. Kenardan un alarak ve azar azar su ekleyerek yapış yapış olmayan pürüzsüz , sıkı bir hamur oluşturun. Hamuru 10 dakika kadar yoğurun ve üzerini örterek yarım saat dinlendirin.


Dinlenen hamuru üç parçaya bölün. Herbir parçayı unladığınız tezgah üzerinde açın- çok ince veya çok kalın olmayacak. Açtığınız hamuru ince ince kıvırarak ve bastırmayarak rulo yapın. Rulodan parmak eninde şeritler kesin. Kestiğiniz şeritleri açarak bez üzerinde kurumaya bırakın. Bu sırada sosu hazırlayabilirsiniz. En az 3 saat kuruttuğunuz fettucini 'leri kaynayan tuzlu suya atarak pişirin.
Çabucak pişiyor bu nedenle pişirirken başından ayrılmayın.Suyunu süzdükten sonra yapışmaması için biraz zeytinyağı ekleyin.

Provençal Domates Sosu ( Fransız Sosu)
Malzemeler:
-4 adet domates ( 2 su bardağı domates püresi)
-3 diş sarımsak
-birkaç dal maydanoz
-1 çay kaşığı mercanköşk
-1 çay kaşığı fesleğen
-1 -2 yaprak defne
-1 çay kaşığı kekik
-1 çay kaşığı biberiye
-30 gram tereyağı
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Rendelenmiş sarımsak , maydanoz ve kuru otları tereyağında çevirin. Domates ve zeytinyağını 15 dakika kadar pişirin. Teryağlı otları domates karışımına ekleyin . Sosunuz hazır. Servis sırasında fettucininizin üzerine dökün.

Derindondurucuda Taze Fesleğen- Kış Hazırlığı:

Makarna sosları fesleğensiz olmuyor. Fesleğen yapraklarının aromasını koruması için kurutmak yerine taze yaprakları rondodan geçirip zeytinyağı ile karıştırıp derin dondurucuya koymak ve gerektiğinde kullanmak iyi sonuç veriyor.


İlginç Bir Kasede Minestrone


Kadın mutfağında ne varsa pişirecekti bu akşam .Çorbasız sofra olmazdı.Bir sanatçı özeniyle incecik doğradı sebzeleri.Havuç, patates, soğan ,sarımsak, fasulye , nohut, kırmızı biber.Sonra domates, zeytinyağı, baharat, şehriye...Başka ne vardı dolapta? Nane, maydanoz, fesleğen , kereviz yaprağı...
Bereketli olsun dedi kapattı kapağını tencerenin.Keşke tüm aile iftarda birarada olabilseydi.Kızı kursundan geç gelecek, eşi muhtemelen trafiğe takılacaktı.Çorba nefis kokular yayarak kaynamaya devam ediyordu. Birden kapı çaldı, bu saatte beklediği biri yoktu ama...Mutfağınızdan gelen bu kokuyla, kendimi kapınızda buldum dedi tanıdık bir yüz . Bir kase iftariyelik alabilir miyim?


İşte böyle kokusuyla , lezzetiyle insanları kendisine çeken bir yemek:Minestrone. İtalyanların belkide makarnadan sonra en çok bilinen yok yok çorbası.
En önemli özelliği malzemelerin bol ve çeşitli kullanılması.Özgürce koyun tencerenize mevsimine göre sebzelerinizi , kaynatın ve içini boşalttığınız somun ekmeğe doldurarak sıcacık çorbanızı için.


Tchibo iftariyelik olarak bu küçük ekmek kasesi içinde çorba sunuyor. Kapağı ve şekliyle çok sevimli bu kepek ekmek ve Tchibo da satılan diğer lezzetleri Cake Studio yapıyor.
Sonbaharda Minestrone
Malzemeler
-1 adet havuç
-1 adet soğan
-1 diş sarımsak
-2 adet kırmızı biber
-1 adet yeşil biber
-2 bardak domates püresi
-2 çorba kaşığı yıldız şehriye
-4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
-1 su bardağı haşlanmış fasulye
-yarım su bardağı haşlanmış nohut
-5 adet küçük patates
-1 adet kabak
-yarım bardak taze barbunya
-1.5 litre su
-maydanoz
-nane
-kereviz yaprağı
-tuz , karabiber

Yapılışı
Tüm sebze malzemeleri küçük küçük küp küp doğrayın. Tencereye yağ, soğan ve sarımsağı ekleyin .Tencerenin kapağını kapatarak pişirin. Sonra domates püresini döküp, şehriye hariç diğer malzemeleri koyup, yarım saat kadar kısık ateşte kaynatın. En son şehriyeleri katın ve 15 dakika kadar pişirin, kıyılmış maydanoz ve nane ile süsleyin.


Domates Sosunda Ispanaklı Peynirli Makarna

Makarna severlere sesleniyorum - denemeye değer güzel bir tarif var ! . Ann Willan, "Makarnalar" adlı kitabında, resimleriyle adım adım makarna yapımını anlatıyor. Tarifi buradan aldım. Öncelikle ıspanaklı ve peynirli içi hazırlamak, sonra bu için sarılacağı dörtgenleri yapmak gerekiyor . Süslemek için de kırmızı biber veya domates sos kullanılıyor. Ruloları sararken biraz fazla iç koymalıydım.Bu nedenle dilimler dolu dolu gözükmedi. Tekrar yaptığımda dikkat edeceğim. Hazırlaması zaman alıcı ama mutfakseverler için yapımı çok zevkli, yiyenler için de lezzetli , güzel bir haftasonu yemeği diyebiliriz...

Malzemeler
Makarna Hamuru için:
3 su bardağı un(kepekli ve beyaz un )
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Ispanaklı iç için:
1/2 kilo temizlenmiş ve ince doğranmış ıspanak
250 gr beyaz peynir
1.5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta
tuz, biber, muskat
Domates sos için:
1 diş sarımsak
500 gr domates(Ben yazın hazırladığım 1 kiloluk şişede ki domates püresini kullandım)
1 küçük soğan (ince doğranmış)
fesleğen
2 yemek kaşığı zeytinyağı
(Ayrıca bu malzemelere 750 gr közlenmiş ve ince doğranmış kırmızı biber ekleyebilirsiniz)

Yapılışı
Ispanaklı için hazırlanması: Ispanağı yağla birlikte tavaya alın, suyu uçana kadar pişirin, yumurtayı ekleyin, pişince ocaktan alın. Ilıdığında ezilmiş peynir ve baharatları ekleyin bir kenara koyun.
Makarnanın hazırlanması: Tüm hamur malzemelerini karıştırarak , hamuru yoğurun.Sert, sıkı bir hamur elde edin.Ele yapışıyorsa un ekleyin.10 - 15 dakika yoğurun.Pürüzsüz bir hamur elde edince üstünü örtüp 1 saat dinlendirin.Dinlenen hamuru tezgaha un serperek açınHamuru açarken bol bol un serpin.İnce açtığınız hamuru fotoğrafta gördüğünüz gibi10 cm genişliğinde 20 cm uzunluğunda dikdörtgenlere kesin ve bez üzerine sererek birkaç saat kurumaya bırakın.Kuruyan hamurları tuzlu suda haşlayıp, süzüp soğutun.Hamurların içine, kalınca ıspanaklı iç sürüp rulo sarın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.Ben içi biraz az sürmüşüm . Daha fazla sürmekte fayda var. Ruloları tepsinin üzerini alüminyum folyo kapatarak 30 dakika 200 C de pişirin.
Sosu hazırlamak için tüm malzemeyi tavaya koyup koyulaşana kadar pişirmeniz ve sonra blendırdan geçirerek püre haline getirmeniz gerekiyor.
Sostan bir miktar tabağa koyup kenarlara da 2.5 cm kalınlığında verev dilimlediğiniz makrnaları yerleştirin. Afiyet olsun.


Pizza House'dan

Pek çok kişi gibi bende pizzayı sadece yemeyi değil, yapmayı da severim. Sabah işe gitmeden önce 15 dakika içerisinde hamuru hazırlar ağzını kapatırım. Akşam geldiğimde mayalanıp iki katına çıkmış olan hamuru yoğurup stres attıktan sonra hemen pizzaya dönüştürürüm ki pizzamın üst malzemesi mutlaka peynir ve sebze içerir.Pizza hazırlamayı bu şekilde pratikleştirmekten çok memnunum. Şimdilerde pizzacılar vejetaryen çeşitlerini çoğalttılar, eskiden sade (kaşarlı , domatesli) pizzanın dışında alternatif olmazdı. Pizza hamurunun tarifi Çayyolu Pizza House 'dan Dursun Usta 'ya ait. Pizza House 'da tüm pizzalar sızma zeytinyağı ve geleneksel usulle hazırlanıyor ve tarif bizzat pizza ustasından alındığı için önemli...

Ispanaklı Pizza
En sevdiğim pizza.Üst malzeme, mozarella, beyaz peynir, biraz kaşar, küçük doğranmış kırmızı biber,kuzu ıspanak yaprakları
Pizza Hamuru malzemeleri:
1 kg. Un
25 gr tuz- 25 gr şeker
56 gr sızma zeytinyağı
1/2 kg su
10 gr yaş maya
Pizza hamuru yapılışı: Suyun bir kısmıyla, şekeri ve tuzu ekleyerek mayayı eritin. Maya köpük küpük olunca, un, suyun kalanı ve yağı ekliyerek çok yumuşak bir hamur yapın. 10 dakika dinlendirdikten sonra tekrar yoğurun , elastik bir hamur elde edin. Üzerini kapatarak en az 1 saat mayalandırın.Mayalanan hamurun gazını alıp, 10 eşit parçaya bölün . Her birinden 1 adet pizza olacak.İstediğiniz kalınlıkta açın.
Pizza Sosu:
4-5 adet domates blenderden çekilir ve 200 gr. hazır domates püresi ile karıştırılır.2 diş ezilmiş sarımsak , 1 'er tatlı kaşığı reyhan, fesleğen, sızma zeytinyağı, pulbiber, karabiber, tuz eklenir. Bu karışım pişmemiş pizza hamurunun üzerine sürülür.Önceden ısıtılmış fırına konur . Pişmeye yakın dilediğiniz pizza üst malzemesini koyun.

Pırasalı Pizza
Mozarella , beyaz peynir, biraz rende kaşar, ince doğranmış pırasa halkaları, kiraz domates, üzerini süslemek için acı biber turşusu.


Sos mu ? Pesto ve Salsa

Mutfağımızın vazgeçemediğimiz çeşnisidir soslar değil mi?Herkesin kendi zevkine göre çeşitlendirdiği...Benim mutfağımdan da iki sos geçti hafta sonu.En başta makarna olmak üzere yemeğin yanında , patates, havuç salatası, ekmek, kırıkkırak ile kullanmak iyi ,ama cipsle değil. :)

Salsa İspanyolca sos demek.Klasik bir tarifi var tabii ama çeşnilemek mümkün.
Klasik Salsa Malzemeleri
  • 4-5 orta boy domates
  • 1/2 tatlı soğan veya küçük bir soğan
  • 1/2 kaşık acı kırmızı biber veya 2-3 adet acı arnavut biberi
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tutam taze kişniş veya tozu (isteğinize göre maydanoz veya kekik de seçebilirsiniz, ben bir fiske toz kişniş kullandım)
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • tuz ,karabiber

Yapılışı çok kolay , domateslerin çekirdeğini çıkarıp küçük küçük doğradıktan sonra yine küçük doğranmış diğer malzemelerle baharatları katıyorsunuz ve tüm malzemeleri robottan geçiriyorsunuz. Tatlanması için buzdolabında en az 1 saat bekletin. Verilen ölçülerle , fotoğraftaki kadar salsa ortaya çıktı. Taze biberiye sapı ile süsledim.


Pesto Sos bir İtalyan sosu ve inanılmaz lezzetli, tabii bir o kadar da besin değeri yüksek çünkü çam fıstığı ana malzemesi.Çam fıstığını Burhaniye pazarından almıştım yazın taze taze , sevgili Tijen 'in kulakları çınlasın. Bununla birlikte sosun yağ oranının kalori açısından fazla olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ben ekmeğin üzerine sürerek yedim, ama makarnaya karıştırmak pek güzel olacak eminim.
Pesto Sos Malzemeleri
  • 1 /2 su bardağı çam fıstığı
  • 1-2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tutam fesleğen ( bir avuç kuru fesleğen kullandım)
Yapılışı diğer sosta olduğu gibi çok basit , tüm malzemeyi robottan geçirip, afiyetle yiyorsunuz.


Bruschetta

Zeytinyağı+domates+ekmek üçlüsüne hiçbir zaman hayır demem. Bu İtalyan lezzetini bahçe domatesleri olduğundan beri kaç kere denedim bilemiyorum, ama lezzetli domatesler bitene kadar bıkmadan yapıp yemeye devam edeceğimi biliyorum.
İtalyan 'lar üzerine sarımsak ve zeytinyağı sürülmüş kızarmış ekmeğe " bruschetta " diyor. Bruschetta bu şekilde sade hazırlanabildiği gibi, domatesli , domates+peynirli, somonlu , sebzeli, bakla salatalı gibi değişik alternatiflerle de sunulabiliyor. Şık restoranların pahalı aperatifini evde hazırlamak son derece kolay.İtalyan mutfağının en güzel lezzetinden mahrum kalmayın , deneyin derim.


Akşam yemeği niyetine yediğim domatesli bruschetta * . Taze fesleğen bu ara altın kıymetinde mutfağımda , çünkü bu tarifi taze fesleğen olmadan düşünemiyorum . Domates ve fesleğen birbirine çok yakışıyor.Son derece hafif ve pratik bir yemek.
Malzemeler
  • Bir dilim iri, uzun kepek ekmeği
  • 4 adet küçük lezzetli domates
  • 2 adet sivri biber
  • 2 diş sarımsak
  • Sızma zeytinyağı
  • Bir avuç taze fesleğen
  • Kuru nane (kendim ekledim)
  • Sumak (kendim ekledim)
  • Balsamik sirke veya nar ekşisi
  • Deniz tuzu


Yapılışı
  • Öncelikle ekmeği kızartıyoruz. Bu çok önemli.
  • Sıcak kızarmış ekmeğin üzerine ezilmiş sarımsakla zeytinyağını gezdirin.Eğer çiğ sarımsak tadı istemiyorsanız sarımsakla tatlandırdığınız zeytinyağını ekmeğin üzerine sürebilirsiniz. Bir miktar zeytinyağının içinde bütün bir veya zeytinyağı miktarına göre birkaç diş sarımsağı bekletirseniz sarımsak aromalı zeytinyağını elde etmiş olursunuz. Zeytinyağı+ sarımsak ikilisini ısıtmakta hızlı çözüm ama zeytinyağının tadını kaybetmemesi için bu tarifte tavsiye etmiyorum.
  • Ekmeği hazırladıktan sonra ayrı bir kapta, minicik doğradığınız domates, biber ve taze fesleğenleri karıştırın. Sumak , nane, tuz ve nar ekşisi ekleyin. Bir miktar zeytinyağı gezdirdikten sonra ekmeğinizin üzerine bu karışımı bütünüyle boca edin.
  • Peynirli olmasını isterseniz, domates karışımına dilediğiniz türde peyniri doğrayabilirsiniz.


Şimdi Burhaniye pazarını* nasıl aramayayım. Sadece fesleğen ve reyhan otu satan bir tezgah vardı. Benim fesleğen saksımda neredeyse yaprak kalmadı, birkaç saksı alırdım...
*Fotoğraf: Ağustos ayı Burhaniye pazarı.
*Mekanımız Mutfak'tan , Şule ve Hatice'nin Bruchetta tarifine bakabilirsiniz


Türk Usulü Lazanya


Lazanyam patatesli , nedeni de eşimin patatesli olan herşeyi sevmesi. Sabah lazanya yapmak niyetiyle kalktım ve öncelikle patatesli içi hazırladım. Sonra hafta sonu alışverişinde aldığım - aldığımı sandığım- Barilla lazanya paketine yöneldim. Elime alınca farkettim ki üzerinde 'Mafaldine' yazıyor. Değişik bir makarna çeşidi. Kenarları lazanya gibi tırtıklı, ince ve uzun. Ne yapsam , ne yapsam diye düşünürken, kendimi karşı komşunun kapısında buldum.İnsanın lazanyasını paylaşacak bir komşusunun olması ne kadar güzel...
Böylece planladığım gibi lazanyayı pişirebildim. Çok şükür bu akşam için de yemek hazır. Gönül rahatlığıyla işe gidebilirim artık...
not: malzemeler ve tarif 28 cm lik kare borcam için.
Malzemeler
  • 12 adet lazanya (piyale lazanya olduğu için haşladım)
  • 400 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı süt
İçi için:
  • 5-6 büyük boy patates
  • dereotu, taze nane , maydanoz
  • karabiber, tatlı kırmızı biber
  • 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 baş büyük boy soğan
  • tuz
Üzerine:
  • sarımsaklı yoğurt
  • 6-8 yemek kaşığı sızma zeytinyağı + kırmızı pul biber karışımından oluşan sos
Yapılışı
  1. Öncelikle içini hazırlayın. Teflon tencereye yağı koyup, ince ince doğradığınız soğanları ekleyin.tencerenin kapağını kapatarak , kısık ateşte pişmesini sağlayın.
  2. Patatesleri haşlayarak ,soyun. Pişmiş soğanların üzerine doğrayın. Tuz, karabiber ekleyip, orta ateşte kaşıkla çevirerek pişirin. İnce doğranmış dereotunu, maydanozu ve taze naneyi ekleyin ve bir kenera koyun.
  3. 12 adet lazanyayı haşlayın. Kare tepsiyi yağlayıp, 4 lazanyayı yan yana dizin. Üzerine patatesli içve onun üzerine de kaşar peyniri serpin. Tekrar 4 adet lazanya dizip içi ve kaşar peynirini yerleştirin. en üste kalan dört lazanyayı yerleştirip. En üste kaşar peyniri+ süt + yumurta karışımını sürün.
  4. 200 C derecede pişirin.
  5. Sıcak olarak , üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı pul biber +zeytinyağı sosu gezdirerek , taze nane yapraklarıyla servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder