4 Nisan 2011 Pazartesi

Börek ve Çörek

Börek ve Çörek (9)

Eskişehir 'in Haşhaşlı Çöreği

Çok çok sevdiğim , çocukluğumla ve Eskişehir 'le özdeşleşmiş , asla unutmak istemediğim bir tarif. Çöreği olması gerektiği gibi yapabilmek için , haşhaş tohumlarını aktardan alıp bir dizi işlemden geçirmek gerekli. Şimdilerde hazır kavanozda haşhaşlı iç satılıyor ama tadı evde hazırlanılan gibi olur mu bilmem , kullanılan yağ da önemli. Annemin vermiş olduğu biraz uğraştırıcı ama sonrasında uzun süre kullanabileceğiniz, haşhaşlı iç hazırlama tarifi:

Haşhaşlı İçin Hazırlanması:
1.Haşhaş tohumlarını aktardan satın alın.
2. Yıkayıp kurutun.
3. Toprak tavada , tahta kaşık yardımıyla mis gibi kokana ve rengi biraz koyulaşana dek kavurun.
4. Kahve çekme makinasında çekin.
5. Kavanoza koyup bulamaç haline gelene kadar üzerine zeytinyağı (veya dilediğiniz sıvı yağ) ilave edin ve miktara göre 1-2 tatlı kaşığı şeker ekleyerek karıştırın. Bu iç, yağ ilavesi sayesinde sıvı halde olmalı.
6. Kavanozun ağzını kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman iç hazır.
Çörek Hamurunun Hazırlanması:
Hamur Malzemeleri:
-1/2 çay bardağı sulu yoğurt
-1 çay bardağı süt
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz
-1/4 paket yaş maya
-4 su bardağı kadar un

Unu hamur yoğurma kabına alarak ortasını açın. Yoğurt , süt , yağ , tuz , şeker ve mayayı , unun ortasına koyarak yavaş yavaş yoğurun. Gerekirse ılık su ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız hamur oldukça yumuşak bir hamur olmalı. 10 dakika kadar dinlendirip tekrar yoğurun. Eğer elinize bulaşıyorsa , elinizi unlayıp yoğurabilirsiniz. Üzerini örterek mayalanması için ılık bir yerde 1-2 saat bekletin.
Çöreğin Yapımı:
1. Mayalanmış olan çörek hamurunu yoğurun.
2. Yumruk büyüklüğünde 10 bezeye ayırın. Bezelerin üzerini nemli bezle örtün.
3. Herbir bezeyi incecik açın. Yumuşak hamur kolaylıkla açılır. Unlayarak açabilirsiniz.

4. Açtığınız bezenin tamamına haşhaşlı içi yayın. İsterseniz ince çekilmiş ceviz serpiştirebilirsiniz.
5. Hamuru rulo şeklinde kıvırın.

6. Rulo haline gelen hamuru , iki ayrı yöne kıvırıp uzatarak , helozonik şekilde döndürün. Böylece hamur incelmiş oluyor.

7. Hamuru esnetmekten korkmayın.

8. Hamura istediğiniz şekli verebilirsiniz.
9. Tepsiye yerleştirdiğiniz çörekleri , ikinci defa mayalamanız gerekiyor. Fırına koyarak 50 C den az bir ısıda kabarana kadar bekletin.
10. Kabaran çörekleri 180 C de 30 dakika pişirin. Ayran veya komposto ile servis yapabilirsiniz.


Parathas : Bol Baharatlı Hint Gözlemesi


Gözleme , insanlık varolduğundan beri yapılıyor olabilir mi?
Doğudan batıya , pek çok yemek kültüründe ,değişik iç malzemelerle , kızartılarak veya tavada, sacda pişirilen adı farklı olsa da, doyurucu ve lezzetli olduğu için hep sevilen, kare , üçgen, yuvarlak , kıtır ya da yumuşak "gözlemelere " rastlamak mümkün. Hint gözlemesine " Parathas " deniyor. Bizimkinden farkı temelde daha bahartlı olması ve özellikle taze ve öğütülmüş kişnişin bol kullanılması. Kimyon, zencefil ve acı biberi unutmayalım. Karnabaharın ve turpun iç malzeme olarak kullanılması da , farklı tat arayanlar için tarifi denemeye değer kılıyor.
Taze kişnişe dikkat! Hiç denemediyseniz sevmeyebilirsiniz. Ayrıca şehirlerde yaşayanlar için kolay ulaşılır bir ot değil. Toz kişniş , kimyon ve zencefil kullanımı yeteri kadar fark yaratıyor zaten.

Malzemeler:

1 cup=250 ml su bardağı
Hamuru İçin:
-1 cup beyaz un
- 1 cup tam buğday unu veya kepekli un
-1/2 çay kaşığı tuz
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
-1 /2 cup su ( gerekirse daha fazla)

Patatesli İç İçin:
-3 orta boy patates , haşlanmış
- 1 çay kaşığı kişniş
- 1/4 çay kaşığı acı pul biber
-1 çay kaşığı kimyon
- bir tutam taze kişniş yaprağı ( seviyorsanız)
-tuz
-1 küçük soğan , ince doğranmış ve yağda çevrilmiş

Karnabaharlı İç İçin:
-1 adet orta boy karnabahar , haşlanmış ezilmiş
-1 çay kaşığı kişniş
-1 çay kaşığı kırmızı biber
- taze kişniş yaprakları
-tuz
--1 adet soğan ve 1-2 diş sarımsak , ince doğranmış ve yağda çevrilmiş
Turplu İç İçin:
-3 -4 adet turp , rendelenmiş
- tuz
-taze kişniş
- 1 çay kaşığı acı pul biber
-1 çay kaşığı zencefil
Gözlemeleri kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı
1. İstediğiniz iç malzemeyi hazırlayarak bir kenara koyun.
2. Yoğurma kabına unları ve tuzu alarak yağ ile karıştırın. Su ekleyerek , yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
3. Hamuru 12 eşit parçaya bölün.


4. Her parçayı yaklaşık 16 cm çapında yuvarlak olarak açın.

5. 6 adet yuvarlak hamura hazırladığınız içi sürün .

6. Kalan diğer 6 yuvarlağı iç sürülmüş yuvarlakların üzerine kapatarak, kenarlarını yapıştırın. İşte "Parathas " hazır.

7. Yağda kızartarak servis yapın.


Çok Pratik ve Şık Bir Ev Böreği: Katlı Üçgen Börek

Merhaba arkadaşlar , bayram öncesi bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim .
Hazır ürünler almak yerine , kendi yaptığım yiyecekleri misafirlerime ikram etmek her zaman tercihim olmuştur.
Bu tarif bana çok pratik geldi . Çay bardağı ölçüsüyle hamuru çabucak hazırlayabilirsiniz. Hamuru hemen açıp 5-6 cm lik şeritler kesip ,ucuna koyacağınız malzeme ile üçgen şekli verip pişirebilirsiniz. Şeritlere tereyağı sürüldüğünde, içi kat kat oluyor. Gerçekten lezzetli ve görüntüsüyle de şık bir börek. Yani tam misafire göre. Malzemeler 24 adet börek içindir.
Herkese afiyetle geçirecekleri iyi bir bayram diliyorum.
Malzemeler:
-1 çay bardağı su
-1 çay bardağı sulu yoğurt
-1 çay bardağı zeytinyağı (veya diğer sıvı yağlar)
-1 çay kaşığı tuz
-1 çorba kaşığı dolusu limon suyu
-3-3,5 su bardağı un (paşabahçenin normal su bardağı)
-Şeritlere sürmek için 2-3 kaşık eritilmiş tereyağı
İç Malzeme:
Kıymalı İç İçin: 200 gr kadar kıyma, 1 küçük soğan, 1 tutam maydanoz, karabiber
soğan ve kıyma kavrulur, ince doğranmış maydanozla karıştırılır.
Peynirli İç İçin: Peynir ezilerek ince kıyılmış maydanozla karıştırılır.Böreğin üzerine sürülen yumrta sarısının beyazını peynirli içe karıştırabilirsiniz.

Yapılışı:
- Öncelikle dilediğiniz iç malzemeyi hazırlayıp bir kenara koyun.
- Hamur yoğurma kabında, un hariç diğer malzemeleri karıştırın.Unu yavaş yavaş yoğurarak ekleyin.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmelisiniz.
-Hamuru 6 parçaya bölüp, zamanınız varsa yarım saat dinlendirin.
- Her bir parçayı teker teker açın. Açtığınız hamuru 3 şerit halinde kesip,her bir şeride tereyağı sürün, ucuna malzemeyi koyup , üçgen şeklinde sarın.Şeritler 6 cm genişliğinde 25 cm uzunluğunda olabilir.
Böreğin sarılışını videoda izleyebilirsiniz:Ben çekim yaparken tek elimle sarmak zorunda kaldım :) İki elle bu kadar yavaş sarılmıyor.
 

-Tepsiye yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine yumurta sarısı sürün.
- Fırınınız fanlıysa 230 C derece yarım saat pişirmeniz yeterli.

Tarif için Esen Kayır 'a teşekkürler.


Hiç Denemeyenler İçin Fotoğraflı Gözleme Tarifi

Her zaman ve herkes tarafından sevilen iç malzemesiyle besleyici ve doyurucu gözlemeyi , hazır yufkadan yapmak yerine hamurunu açarak sunmak lezzet farklılığı sağlıyor. Gözleme yapacağınız günün bir önceki akşamından hamuru yoğurup hazırlamak pratik olabilir. 
Malzemeler
 (5 kişilik)
Hamuru İçin
250 ml lik su bardağı ölçüsü ile
- 2,5 su bardağı un(300 gr.)
-1 tatlı kaşığı kuru maya (2,5 gr.) (instant kuru maya kullandım)
-yarım tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı şeker
-1/3 su bardağı zeytinyağı
-yarım su bardağı kadar ılık su
Üzerine Sürmek İçin: Bir miktar tereyağı
veya 
Kızartmak İçin tavayı zeytinyağı ile yağlayabilirsiniz.
İç Malzeme:
Peynirli İç İçin : 250 gr beyaz peynir, 2-3 dal maydanoz
Patatesli İç İçin: 2 adet büyük boy haşlanmış patates, pul biber , tuz
Yapılışı
Öncelikle iç malzemeyi hazırlayın. Peyniri ezin ve kıyılmış maydanozla karıştırın. Patatesli isterseniz haşlanmış patatesi ezip pul biber ve tuzla karıştırın.

Hamur yoğurma kabına su hariç tüm hamur malzemelerini koyun. Ilık suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Elde ettiğiniz sertçe hamuru, üzerini örterek 20-30 dakika kadar mayalandırmaya bırakın. Mayalanan hamuru 5 eşit parçaya bölün.

Herbir bezeyi mümkün olduğu kadar ince ve yuvarlak açın. Kenarları düzgün olmazsa kesebilirsiniz. Hamur yağlı olduğu için çok kolay açılıyor.

Hazırladığınız içi yuvarlak açtığınız hamurun yarısına koyun.

Diğer yarıyı üzerine kapatarak kenarlarına bastırın.Gözleme kızartılmaya hazır...

İsterseniz teflon tavaya çok az zeytinyağı damlatarak gözlemelerin iki yüzünü kızartabilirsiniz. Bir diğer alternatif ve en çok tercih edilen, tavayı yağlamadan gözlemeyi kızartıp her iki yüzüne tereyağı gezdirmek.

Kızaran gözlemenin her iki tarafını da yağladıktan sonra vakit geçirmeden servis yapın. Yanına taze sıkılmış portakal suyu ikram edebilirsiniz.


Zeytinyağıyla Poğaça


Zehra Hanım zeytinyağıyla yapılan poğaça tarifi istemişti geçen hafta . Hatırlatması sayesinde bu pazar sabahı fırından mutfağa, mutfaktan eve yayılan poğaça kokusuyla ailemi kahvaltıya çağırmış oldum.
Poğaçayı katı yağla yapmak zorunda değiliz. Genellikle poğaça tarifleri aşırı miktarda margarin -tereyağı içeriyor.
Yumuşacık , ağızda dağılan, lezzetli ve sağlığımızı tehdit etmeyen poğaçaları zeytinyağı, yoğurt ve yumurta ile hazırlayabiliriz.


Poğaça İç Malzemeleri:
1. Ispanaklı İç: 300 gr ıspanak yaprağı ,2 çorba kaşığı domates püresi, 200 gr beyaz peynir, karabiber, kırmızı toz biber.
Ispanak yaprakları domates püresi ile suyunu çekene kadar pişirilir. Peynir ve baharatla karıştırılır.
2. Peynirli İç: 350 gr beyaz peynir,1 yumurta beyazı, 6-7 dal maydanoz, kırmızı toz biber .
Beyaz peynir ezilerek ince , yumurta beyazı, doğranmış maydanoz ve biberle karıştırılır.
3.Patatesli İç: 4-5 adet haşlanmış patates, 1 adet küçük soğan,2 çorba kaşığı zeytinyağı, kırmızı pul biber, karabiber.
Haşlanmış patatesler ezilerek zeytinyağında pişirilen soğan ve baharatlarla karıştırılır.
4.Biber Salçalı İç: Ev yapımı acı biber salçası.
5.Kıymalı İç: 300 gr yağsız kıyma, 1 adet soğan, karabiber.
Kıyma soğanla birlikte suyunu çekene kadar pişirilir, karabiber karıştırılır.
6.Kaşar Peynirli İç: 300 gr kaşar peyniri rendesi.
7.Zeytinli İç: Çekirdeklerini çıkardığınız zeytinleri veya zeytin ezmesini kullanabilirsiniz.


Poğaça Hamuru Malzemeleri:

Yaklaşık 25 adet küçük poğaça
1 cup = 250 ml su bardağı

-1 cup zeytinyağı
-1 cup yoğurt
-1 yumurta
-1 paket kabartma tozu
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çorba kaşığı sirke
- (3 +1/3) cup un
-üzerine sürmek için 2 yumurta sarısı
-üzeri için haşhaş tohumu, çörek otu, susam veya keten tohumu

Poğaçanın Yapılışı:
Un hariç diğerr malzemeleri karıştırın. Unu yavaş yavaş eleyerek ekleyin. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olacak.Hamuru 20 dakika dinlendirin. Bu arada kullanmak istediğiniz iç malzemeyi hazırlayın.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yassıltın ve iç malzemeden koyarak kapatın.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp , istediğiniz malzemeyle süsleyin. 190 C de üstü kızarana kadar pişirin.


Ziyafet Var: Su Böreği


Baklava börek olsa hergün yenmez diye bir laf var. Börek mutfağımızda öyle sevilen bir yiyecektir ki neredeyse hergün yense bıkılmaz. Osmanlı mutfağından günümüze miras kalan ve Anadolu 'nun pek çok yerinde değişkenlik göstermeden uygulanan su böreği tarifini halam Ülkü Kayır verdi. Suda haşlama aşaması dikkat isteyen ve hamurun yoğurulması ve açılması ciddi kol gücü gerektiren , yapımı saatler alsa da çabucak biteceğinden emin olunan su böreğini
Herkes Yapabilir! diyerek kolları sıvıyoruz...
*Alabildiği kadar un , 1 kahve fincanı yoğurt , yarım tatlı kaşığı tuz ve 6 yumurta ile yoğurulur, su eklenmez.
* 10 dakika kadar yoğurulan hamur, 6 parçaya bölünür ve yarım saat nemli bez örtülerek dinlendirilir.
*250 gr beyaz beynir ve kıyılmış maydanoz ile iç harç hazırlanır.

Resmi üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz...

*Herbir beze öyle ince açılmalıdır ki elinizi altına koyduğunuzda görebilmelisiniz.
*Tepsinin en altına konan hamur suda pişirilmez.
*Tuzlu su kaynatılır, kesilen hamurlar önce sıcak suya sonra soğuk suya batırılır, sonrasında kevgir üstünde suyu süzdürülür.
*Hamurların yarısı-aralarına isteğe bağlı miktarda zeytinyağı veya tereyağı sürülerek-tepsiye yerleştirilir.Peynirli iç harç serilir.Kalan yufkalar yağlanarak kat kat yerleştirilir . En üste düzgün açılmış ve sudan geçirilmemiş yufka yayılır ve yağlanır.Ocak üstünde , kısık ateşte ters çevrilerek kızartılır.
Fotoğraflar için Atilla Kayır 'a teşekkür ederiz...

PAZARTESI, MART 06, 2006

Çubuk Kraker

Arkadaşlar bir taraftan ütü yapıyorum diğer taraftan Zeytinağacı'nı güncelliyorum. Pazartesi sendromuna fazlasıyla yakalanmış durumdayım. Haftasonu Oktay Usta'nın tarifinden çubuk kraker yaptım.Hem işe götürmek hem de acil durumlarda çocukların eline tutuşturmak için iyi bir alternatif. Diyet yapanları da unutmuyorum, tok tutuyor gerçekten, kıtır kıtır yemek zevkli . Tarife geçiyorum -yapımı oldukça kolay:


Çubuk Kraker

Malzemeler
  • 2 su bardağı un ( 3 su bardağı kadar kebekli ve beyaz un karışımı kullandım, un miktarı değişebiliyor)
  • yarım paket kabartma tozu
  • 50 g tereyağı ( 3 kaşık zeytinyağı kullandım)
  • 1 su bardağı buzlu su
  • tuz
  • 1 yumurta sarısı
  • üstüne sürmek için susam (dilerseniz çörek otu ve haşhaş da kullanabilirsiniz)
Yapılışı
Yağ ve yumurta sarısını biribirine yedirip suyu ekleyin . Kulak memesinden daha sert bir hamur elde edene kadar un eklemeye devam edin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye, çubuk şeklini verip yumurta beyazı sürdüğünüz ve susam serptiğiniz krakerleri dizip önceden ısıtılmış , hararetli fırında (230 C de ) pişirin. Ben hamurun bir kısmına ince çubuk şekli verdim, kıtır kıtır oldular. Kalanına daha kalın boru şekli verdim. Her ikisini de beğendim. Denemenizi tavsiye ederim.


Otlu Pide ve Kömbe


Otlu PideSevgili Meltem Akan Hanım 'ın tavsiyesi ile otlu pide yaptım. Pide tek kelimeyle enfes oldu. Pide hamuru mayalı. Daha besleyici olması için mayalama işleminde su yerine süt kullandım, bu da Zikriye Hocamızın tavsiyesiydi. Fazla zamanım olmadığı için ben bütün hamuru , mümkün olduğu kadar ince olacak şekilde altı yağlanmış tepsiye yaydım. Üstünü , bol miktarda ince kıyılmış maydanoz, dereotu, ıspanak, pırasa , bol rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta ve biraz zeytinyağı ile hazırlanmış karışımla doldurdum. Karışıma yeşil soğan ve havuç rendesi de eklenebilirdi. Pide hamurunu sadece un , su ve tuz kullanarak hazırlayıp, üst malzemede yağsız peynir kullanarak kendinize diyet pide de hazırlayabilirsiniz. Tavsiyeler için arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
KömbeBu tarif de Fatma Korkut Hanım' a ait. Hatay yöresinden (zeytin ağaçlarının bol bulunduğu ve zeytinciliğin yapıldığı bir bölge) zeytinyağı ile de yapılan lezzetli bir kurabiye tarifi. Kurabiyelerin şekillerini Fatma Hanım 'ın verdiği (Hatay bölgesinde satılan) kalıpla yaptım. Esas tarifin oranları çok fazla olduğu için(iki -üç tepsilik) ben 1/4 oranda uyguladım.

Malzemeler
  • 3 su bardağı kadar kepekli un
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 3/4 subardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı katı yoğurt
  • 1/4 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 tatlı kaşığı (silme) tarçın
Yapılışı
Önce ılık süt içinde şekeri eritin. Yağ, yoğurt, vanilya ve tarçın karıştırıp, un ve kabartma tozunu eleyerek katın . 3-4 saat dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak önce susama batırıp sonra kalıpla şekil verin.Kömbe kalıbıyla şekil vermek çok kolay oluyor. 175 C de pişirin.


Tuzlu Galeta


Dr. Oetker kabartma tozu arkasında bulduğum bir tarif. Kızlarım çok sevdi. Kıtır kıtır yiyorlar. Ortadaki minik yuvarlağı da Zeynep yaptı. Ayşe kendi yaptıklarını yediği için tabağa koyamadık. Aşağıdaki malzemelerle yaklaşık 30 adet galeta çıktı. Çok çabuk hazırlandığını da belirtmeliyim.

Malzemeler
  • 1.5 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1.5 çay bardağı yoğurt
  • 1.5 çay bardağı rendelenmiş kaşar (ben kaşar peyniri ve beyaz peyniri karıştırdım)
  • 1 küçük boy rendelenmiş soğan
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber (ben koymadım)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2,5-3 su bardağı un
  • 1 poşet kabartma tozu ( yarım poşet koydum)
Yapılışı

Önce yağı, yoğurtu, peyniri, soğanı ve tuzu iyice karıştırıp halledin. Un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur yapın. 1 saat kadar buzdolabında bekletin. Gerçi benim vaktim yoktu , 15 dakika kadar bekletebildim. 0,5 cm kalınlığında açıp , 10 cm uzunluğunda ve 1 cm eninde şeritler halinde kesin ve tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder